НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Посадовцю КМДА повідомили про підозру: вимагав хабарі в автоперевізників

Посадовцю КМДА повідомили про підозру: вимагав хабарі в автоперевізників
Фото: Державне бюро розслідувань

Начальник комунальної служби перевезень КМДА отримав підозру - він допомагав чиновникам вимагати “данину” у столичних автоперевізників.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють Державне бюро розслідувань (ДБР) та Київська міська прокуратура.

В чому суть справи

Як розповіли у ДБР, у квітні 2024 року до бюро звернулась дружина військовослужбовця, яка керувала фірмою чоловіка з перевезень, поки той служить. Підприємство обслуговувало один із київських маршрутів. Жінка скаржилась на системний тиск з боку чиновника та погрози розірвати чинний договір на пасажирські перевезення, якщо вона не погодиться на "співпрацю". Зокрема, компанія мала щотижнево передавати чиновникам через підконтрольну фірму 40 тисяч гривень за право працювати на маршруті.

Тоді про підозри було повідомлено заступнику директора одного із департаментів КМДА та приватному підприємцю.

Слідчі з’ясували, що тиснути на перевізника допомагав начальник київської комунальної служби, до повноважень якої, як уточнили в прокуратурі, належить проведення перевірок перевізників та складання документів про відповідність чи невідповідність транспортних засобів для здійснення пасажирських перевезень у столиці.

Він на прохання посадовця КМДА в акті повторної перевірки навмисно не відобразив інформацію про те, що перевізник виправив порушення виявлені під час попередньої перевірки. Це дозволило розірвати договір про проведення пасажирських перевезень та вимагати гроші за повернення "на маршрут".

З огляду на виявлені факти начальнику комунальної служби перевезень КМДА повідомлено у пособництві в одержанні службовою особою неправомірної вигоди, поєднане із вимаганням (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі до 10 років.

Триває досудове розслідування. Перевіряється можлива причетність керівництва чиновників до реалізації злочинної схеми.

Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.

Справа про викриття схеми отримання "данини" – не перша

Нагадаємо, що ДБР вже викривало в КМДА схему отримання "данини" з автоперевізників. Так, у липні 2022 року було затримано іншого заступника директора департаменту транспортної інфраструктури - Віктора Сасіна.

Зазначалося, що зловмисник шантажував одного з перевізників, вимагаючи щоденну фіксовану плату з кожного автобуса, що виходив на маршрут. Посередником був його знайомий, керівник державного підприємства "Київоблреклама" Олександр Ругаль.

Встановлено, що посадовець вимагав 100 тисяч доларів за безперешкодну роботу та ще 120 тисяч доларів за продовження чотирьох договорів на перевезення, незважаючи на те, що вони мали бути автоматично продовжені під час воєнного стану.

Втім, кваліфікувати таку діяльність посадовця та його спільника, судячи з повідомлень ДБР, вдалося лише як шахрайство, хоча, як писали ЗМІ, протягом року до того розслідування велося й щодо можливого отримання хабарів.

Крім того, вже під час обшуку у Сасіна виявили й зброю, інкримінувавши йому незаконне поводження з нею. У липні 2023 році справу передали до суду, однак про винесення вироку фігурантам наразі не повідомлялося.