НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

У Києві замінять російські вагони метро на сучасний рухомий склад: звідки кошти

У Києві замінять російські вагони метро на сучасний рухомий склад: звідки кошти
Фото: kyivcity.gov.ua

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та місто Київ 24 вересня у Люксембурзі підписали кредитну угоду на 50 млн євро для заміни російських вагонів метро на сучасний рухомий склад.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Зазначається, що ініціатива спрямована на модернізацію Київського метрополітену та забезпечення надійного транспорту на заміну російським вагонам. 

В КМДА нагадують, що до війни близько 80% рухомого складу київського метрополітену було російського виробництва, тому припинення цієї залежності – нагальне стратегічне завдання.

Крім того, понад 60% парку вже перевищило свій термін експлуатації, і нове фінансування дасть змогу замінити застарілі вагони на сучасні, енергоефективні альтернативи від місцевих або міжнародних постачальників. 

50 млн євро, наданих за підтримки Фонду ЄІБ «EU for Ukraine Fund», є першою частиною кредиту на загальну суму 200 млн євро, наданого банком.

Як наголошують в КМДА, ця початкова сума спрямована винятково на придбання нових вагонів метро для Києва. Решта, 150 млн євро, буде надана після завершення техніко-економічного обґрунтування (також профінансованого ЄІБ), яке оцінить доцільність закупівлі нових вагонів метро порівняно з модернізацією частини наявного парку вагонів. 

"Загальне фінансування дасть змогу комунальному підприємству «Київський метрополітен», яке керує системою метро в Києві, оновити чи замінити 120–160 вагонів, що покращить транспортну інфраструктуру міста", - підкреслили в КМДА. 

Там нагадали, що Київ уже отримав 20 нових низькопідлогових трамваїв, а найближчим часом очікується постачання додаткових сучасних автобусів, вагонів фунікулера та метро.

Нагадаємо, у Києві 24 вересня на станції метро "Берестейська" червоної гілки розпочався капітальний ремонт ескалаторів.