НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Україні жінок навчають на водійок вантажівок: деталі програми

В Україні жінок навчають на водійок вантажівок: деталі програми
Фото: Scania Ukraine

З метою розширення професійного потенціалу жінок у сфері перевезень в Україні стартує пілотний проєкт з підготовки водійок вантажівок. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. 

У відомстві наголошують, що сьогодні дефіцит кадрів фіксується у багатьох сферах, перевезення – не виняток. Через повномасштабне вторгнення дефіцит водіїв вантажного транспорту на приватних підприємствах сягає близько 30%.

"Разом з тим, це одна з надзвичайно важливих професій як для доставки стратегічно важливих вантажів, так і для роботи економіки в цілому, адже логістика орієнтується саме на автомобільний транспорт", - зауважують в Мінінфраструктури.

Заплановано навчання 100 жінок

Зазначається, що проєкт фокусуватиметься на утвердженні гендерної рівності в професії та задоволенні потреби на ринку праці у водіях-далекобійниках завдяки залученню жінок.

Як повідомляється, у межах ініціативи заплановано навчання 100 жінок, які після завершення курсу отримають необхідну кваліфікацію та водійське посвідчення категорії "С" або "СЕ".

У межах проєкту також заплановано працевлаштування 80 випускниць у компаніях, що активно долучаються до проєкту.

"Наразі щонайменше 10 компаній, що займаються перевезеннями, вже висловили готовність підтримати ініціативу та надати робочі місця для нових водійок вантажівок", - підкреслили в Мінінфраструктури.

Як долучитися до проєкту

Повідомляється, що наразі географія проєкту охоплює чотири міста: Київ, Тернопіль, Рівне і Хмельницький.

Учасниць проєкту очікує:

1. Безоплатна можливість набути фахових навичок водіння вантажівки.

2. Гарантоване працевлаштування для випускниць в приватних компаніях, які спеціалізуються на вантажних перевезеннях .

3. Менторський супровід протягом усього проєкту від команди професіоналів.

4. Допомога з адаптацією на новому робочому місці.

Для участі у відборі потрібно до 26 вересня 2024 року заповнити анкету. Більше деталей про проєкт за посиланням.

"Наші водії забезпечують сталість логістичних ланцюгів та безперебійну доставку вантажів. Очікую, що невдовзі до них долучаться більше водійок. Саме для цього ми ініціювали пілотний проєкт з підготовки жінок кермувати вантажівками з можливістю подальшого працевлаштування. Вдячний програмі USAID "Конкурентоспроможна економіка України" за можливість разом реалізовувати важливі для економіки та суспільства проєкти", –заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Дефіцит робочих рук: жінок перенавчають чоловічим професіям

Мобілізація фахівців до лав ЗСУ стала важливим викликом для економіки, тому у Міністерстві економіки запропонували перекваліфіковувати жінок на ті професії, представники яких пішли воювати.

В першу чергу мова йде про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто "чоловічі" професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів - такі зараз реалії ринку праці. Перекваліфікація спеціалістів, разом з працевлаштуванням ветеранів - це головні виклики для Уряду на ринку праці.

Також в Україні стартував освітній проєкт ReSkill UA, який дозволить 30 000 українців опанувати нові професії та підвищити свою кваліфікацію. Проєкт реалізується платформою Happy Monday спільно з міжнародною платформою Coursera за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" та сприяння Міністерства економіки.