Державний агрогігант не зміг заплатити китайський кредит: 2,5 мільярда грн виплатили з бюджету

Державний агрогігант не зміг заплатити китайський кредит: 2,5 мільярда виплатили з бюджету
Державний агрогігант не зміг заплатити китайський кредит: 2,5 мільярда виплатили з бюджету

Міністерство фінансів перевело замість Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) 2,5 млрд грн виплати за кредитом перед китайським Ексімбанком.

Про це йдеться у відповіді Міністерства фінансів на запит "Економічної правди".

У відомстві нагадали, що згідно з кредитним договором між ДПЗКУ та Ексімбанком Китаю погашення відбувається кожні півроку: 21 січня та 21 липня.

Із суми в 96,4 млн доларів, яку корпорація мала заплатити Китаю 21 січня, державний трейдер сплатив лише 8,8 млн доларів. Решта платежів у сумі 87,6 млн доларів було сплачено 21 січня Міністерством фінансів у рамках держгарантії – це близько 2,5 млрд грн.

Також, повідомили у Мінфіні, Україна отримала відповідь від уряду Китаю на лист про реструктуризацію "зернового" кредиту. Китайська сторона запропонувала вирішити це питання на рівні відповідних органів.

Міністерство зазначає, що українська сторона наполягатиме на реструктуризації.

Зазначимо, у грудні 2012 року ДПЗКУ отримала 1,5 млрд доларів кредиту від Ексімбанку Китаю під державну гарантію України на постачання українського зерна до Китаю.

У жовтні 2021 року у ДПЗКУ заявили, що у компанії недостатньо коштів для сплати платежів за договором із Китаєм.

За три квартали 2021 року "Державна продовольчо-зернова корпорація України" зазнала чистих збитків на суму 327,9 млн грн. За останні 5 років загальна сума збитків становила 10 млрд грн.

Зазначимо, що останнім часом ДПЗКУ стала предметом скандалів та об'єктом пильної уваги з боку правоохоронних органів. Нещодавно ЗМІ оприлюднили дані про завищення відшкодування ПДВ на суму понад 500 млн грн за часів попереднього керівника Андрія Власенка, до цього Нацполіція попередила незаконне вивезення з країни 7 млн тонн пшениці за контрактами із боржниками ДПЗКУ. Сам Власенко перебуває під домашнім арештом через звинувачення у розтраті 71 млн грн коштів держкорпорації при експорті зерна за заниженими цінами та без передоплати сумнівним покупцям.

Після цього Міністерство економіки вирішило ініціювати створення робочої групи з метою трансформації Державної продовольчо-зернової корпорації України в прозору та ефективну компанію через невдоволення Китаю її менеджментом.

Уряд України створив ДПЗКУ у серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій: лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові та круп'яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії корпорації можуть зберігати 3,7 млн тонн зернових, зокрема близько 2,5 млн тонн на рік сумарних потужностей з перевалки зернових вантажів на експорт в Одеському та Миколаївському портах.