Вищий антикорупційний суд розгляне апеляцію САП у справі екс-керівника ДПЗКУ на 88 мільйонів

Вищий антикорупційний суд розгляне апеляцію САП у справі екс-керівника ДПЗКУ на 88 мільйонів

Під час останнього засідання, що відбулося наприкінці вересня 2021 року, колегія суддів ВАКС назвала докази САП неналежними та недостовірними

В понеділок 24 січня Апеляційна палата ВАКС проведе засідання за апеляційною скаргою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) на рішення першої інстанції щодо Екс-голови правління “Державної продовольчо-зернової корпорації” Валерія Томіленка. 

В 2015 році його було звинувачено в злочинній змові з директорами двох елеваторів та розтраті 88 млн грн. державних коштів. Але під час останнього засідання, що відбулося наприкінці вересня 2021 року, колегія суддів ВАКС назвала докази САП неналежними та недостовірними, а всіх трьох фігурантів справи включно з Томіленком визнав невинними.

Прокурори заявили про подання апеляції, але, на думку захисту, вірогідність зміни вироку першої інстанції майже відсутня. Згадані 88 млн гривень АТ “ДПЗКУ” в 2015 році перерахувало аграрним підприємствам у формі передоплати за 28 300 тонн зерна кукурудзи, але елеватори не виконали замовлення через посуху. Після рішень господарських судів у 2016 році гроші повернулися на рахунок ДПЗКУ, крім цього, власники елеваторів сплатили передбачену законодавством пеню. Тобто фактично ці два договори стали прибутковими для ДПЗКУ, що підтвердили і сама корпорація, і відповідна судова експертиза.

З огляду на це Вищий антикорупційний суд констатував відсутність в діях Валерія Томіленка ознак правопорушення, злочинного наміру чи корисливого мотиву – тобто складу злочину за ст. 191 Кримінального кодексу України, яку йому інкримінували. Але на засіданні 24 січня САП має намір довести, що судді помилилися. 

В той самий час протягом 6 років, поки йде судова тяганина, “Державна продовольчо-зернова корпорація” демонструвала дуже несприятливі фінансові результати. За оцінками експертів, наразі акціонерне товариство балансує на межі технічного дефолту. Наближається час сплати нового траншу за кредитом від Китаю – а це 96 млн доларів, яких у компанії немає. Державі, як головному акціонеру ДПЗКУ, доведеться або надати Корпорації ці кошти, або сплатити транш самостійно, або реалізувати державні гарантії більш ніж на 1 мільярд доларів США.

Як заявив Томіленко, саме через ігнорування цієї фінансової загрози на тлі активних бойових дій на сході України він і пішов з посади голови правління ДПЗКУ в 2015 році. За весь минулий час ситуація тільки погіршилась, але САП чомусь приділяє свою увагу лише заздалегідь програшній справі з відсутнім складом злочину.