НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

В Україні планують заборонити компаніям оформляти співробітників ФОПами, — Гетманцев

Данило Гетманцев
Гетманцев запропонував, як можна подолати схему ухилення від сплати податків

Деякі українські роботодавці оформляють працівників не в штат, а як ФОП, що дозволяє ухилятися від сплати частини податків. При цьому незабаром підприємствам третьої групи єдиного податку можуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами, що ліквідує схему ухилення від оподаткування.

Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає видання Obozrevatel.

Коли компанія оформляє працівника як співробітника у штат, то їй потрібно платити 22% ЄСВ, 19,5% військового збору та ПДФО. Але якщо оформити як ФОП, то потрібно платити лише 5% із зарплати. Гетманцев запропонував, як можна подолати цю схему.

"Ми зробили все на рівні законодавства для детінізації, зараз м'яч на стороні органів виконавчої влади", - розповів експерт, додавши, що ще потрібно провести реформу детінізації зарплат.

Змінами пропонується зменшити ефективну ставку оподаткування, а також розширити можливості для декларування та запровадити посімейне декларування.

До того ж, реформа передбачає введення податку на виведений капітал як опцію для середнього бізнесу з оборотом до 200 мільйонів — це польська модель. Але головне - пропонується обмежити можливість працевлаштування в компанії "зарплатних "ФОПів", наголосив Гетманцев.

Уточнюємо, що у Верховній Раді ще не розглядали законопроект про детінізацію зарплат, документ можуть подати до парламенту та ухвалити у 2022 році.

Нагадаємо, за даними платформи для роботи з відкритими даними "Опендатабот", за січень-серпень 2021 року податковий борг ФОПів зріс на 451 мільйон гривень та склав 7,2 мільярда гривень. З них 2,4 мільярда гривень – на національному рівні та 4,8 млрд грн – на місцевому.