ТОП-10 найдорожчих NFT: які токени приносять найбільший прибуток

ТОП-10 найдорожчих NFT: які токени приносять найбільший прибуток

Ринок NFT стрімко зростає, і, за прогнозами, висока динаміка збережеться протягом найближчого десятиліття. Цей молодий ринок, що розвивається близько чотирьох років, лише починають аналізувати. Тим цікавішими є висновки перших досліджень, які показують, у що варто інвестувати і на який прибуток розраховувати. Поки що, незважаючи на позитивну динаміку, більшість проданих об'єктів коштує дуже мало — не більше $15. А які NFT-категорії збирають найбільший прибуток?

З $4,7 млн NFT, якими обмінялися понад 500 тисяч покупців і трейдерів, 75% об'єктів коштували не дорожче за $15, і лише 1% об'єктів - більш ніж $1,6 тисячі. Такий висновок робить дослідження ринку NFT , яке провели вчені з Лондонського університету, які вивчили 6,1 млн. угод з червня 2017 року по квітень 2021 року.

У 2021 році ринок NFT перевищив $40 млрд (згідно з оцінкою аналітичної компанії Chainalysis Inc.). У 2020 році продажі становили всього $100 млн (згідно з ресурсом DappRadar).

Аналітики DappRadar вважають, що вирішальним чинником вибухового зростання стала участь у просуванні NFT найбільших світових брендів (Coca-Cola, Nike, Adidas, Gucci).

Незалежні токени, які все ще залишаються чимось новим і незрозумілим для більшості людей, впливають не тільки на світ мистецтва. NFT-революція не обмежується арт-ринком, твердять аналітики.

Найбільш системно відбувається використання NFT в іграх (торгівля внутрішньоігровими об'єктами). Починають активно експериментувати з цією технологією галузі, пов'язані з виробництвом цифрового контенту.   музика та відео.

Незалежні токени (NFT) - це цифрові активи, що представляють такі об'єкти, як твори мистецтва, колекційні та внутрішньоігрові предмети. Вони торгуються в інтернеті, часто за допомогою криптовалюти і зазвичай кодуються в смарт-контрактах на блокчейні.

Увага до NFT різко зросла в 2021 році, коли на ринку спостерігалися рекордні продажі, але поки що мало що відомо про структуру та еволюцію цього ринку.

Які NFT продаються дорожче за інших

Вартість та обсяги продажів NFT прямо пов'язані з тематикою файлів, зазначає дослідження.

Найвищі ціни в об'єктів категорії "Мистецтво". 4 NFT, які були продані більш ніж за $1 млн, із цієї категорії.

На другому місці за дорожнечею   "Метовселена" (в середньому об'єкти купували за   $ 9485). Замикає трійку лідерів категорія "Колекційне" (у середньому об'єкти купували за $9485).

Які категорії NFT купують найчастіше?

Вплив категорій ринку змінюється з його розвитком. До початку 2019 року категорія "Мистецтво" повністю домінувала. Зокрема, CryptoKitties (до оллекції арт-образів, що представляють віртуальних котів, де гравці купують, збирають, розводять і продають Ethereum), про єдиний популярний приклад Stavan NFT за майже 2 роки.

Але з 2019 року набирати популярність (як за обсягом обміну, так і за кількістю транзакцій) стали категорії "Ігри" та "Метовселенні".

У результаті за півтора роки на перше місце за обсягом обміну вийшла категорія "Метовселена" (39%), на друге —   "Ігри" (33%), а "Мистецтво" опустилося на третє (18%).   І ці три категорії припадало близько 90% загального обсягу обміну NFT.

Щоправда, починаючи з середини 2020 року "Мистецтво" взяло реванш із часткою 71% від загального обсягу транзакцій.   На другому місці опинилися   Колекційні активи (12%).

Тренд закріпився у 2021 році, коли на ринку NFT стався бум. У березні минулого року художник, відомий як Beeple, продав NFT своєї роботи за $69,3 млн. на Christie's. Це третя за величиною аукціонна ціна для живого художника після Джефа Кунса та Девіда Хокні.

За цим було ще кілька рекордних продажів: три криптопанки (колекція CryptoPunks з 10 тисяч унікальних автоматично згенерованих цифрових символів) було продано за $11,8 млн, $7,6 млн і $7,6 млн відповідно. NFT з музичним відео та танцювальним треком - за $1,33 млн.

Прибутковість NFT спонукала знаменитостей шоу-бізнесу створювати свої власні NFT, а також сьогодні за сотні тисяч доларів продаються і NFT-предмети колекціонування НБА та відомих футболістів.

До 2030 року обсяг ринку NFT може становити близько $240 млрд. Драйверами зростання стануть токени, випущені відомими брендами самостійно або в колаборації з художниками, вважають експерти Morgan Stanley.

10 найдорожчих NFT на аукціонах 2021 року

"Щодня: Перші п'ять тисяч днів", Beeple - $69 млн (Christie's)

"Everydays: The First 5000 Days" ("Кожен день: Перші п'ять тисяч днів"), Beeple. Зображення Christie's

"Human one", Beeple - $28,9 млн (Christie's)

"Human one", Beeple. Зображення Christie's

Yuga Labs, проект Bored Ape Yacht Club, 101 NFT - $24,4 млн (Sotheby's)

Yuga Labs, Bored Ape Yacht Club. Зображення: Sotheby's

Larva Labs, проект CryptoPunks, 9 NFT - $16,9 млн (Christie's)

Larva Labs, CryptoPunks. Зображення: Christie's

Larva Labs, CryptoPunk #7523 - $11,8 млн (Sotheby's)

Larva Labs, CryptoPunk #7523. Зображення: Sotheby's

NFT з вихідним кодом інтернету, Тім Бернерс-Лі - $5,4 млн (Sotheby's)

NFT з вихідним кодом інтернету, Тім Бернерс-Лі. Зображення Sotheby's

Mad Dog Jones, Replicator - $4,1 млн (Phillips)

Mad Dog Jones, Replicator. Зображення: Phillips

Yuga Labs, Bored Ape Yacht Club # 8817 - $ 3,4 млн (Sotheby's)

Yuga Labs, Bored Ape Yacht Club #8817. Зображення: Sotheby's

"Сірий піксель", Pak - $1,3 млн (Sotheby's на платформі Nifty Gateway)

"Сірий піксель", Pak. Зображення: Sotheby's

"Банку супу Campbell's", Енді Ворхол - $1,1 млн (Christie's)

"Банку супу Campbell's", Енді Уорхол. Зображення: Christie's

Найвпливовіші гравці NFT-ринку

У перших рядках список а 30 найвпливовіших гравців NFT ринку , складеному Artnet: Віньєш Сундаресан (MetaKovan) - покупець роботи Beeple "Перші п'ять тисяч днів" та творець інвестиційного NFT-проекту Metapurse . Х удожники Том Сакс, FEWOCiOUS (Виктор Ланглуа), Кевин и Дженнифер Маккой, Osinachi (Принц Джейсон Осиначи Игве) и Cozomo de' Medici ( по одной из версий это рэпер Снуп Догг ), который за неделю собрал коллекцию NFT-работ общей стоимостью около $17 млн .