Зеленський зареєстрував на себе три нові торгові марки, включаючи "Рассмеши комика"

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Український інститут інтелектуальної власності ("Укрпатент") 2 лютого зареєстрував три нові товарні знаки на ім'я Володимира Зеленського, який обіймає посаду президента України.

Як повідомляє видання Dev.ua, Зеленський отримав свідоцтво на торгову марку "Рассмеши комика" - на додачу до зареєстрованої ще у грудні 2012 року україномовної ТМ "Розсміши коміка".

Однак на відміну від останньої, нова ТМ додатково передбачає можливість її застосування до паперової та картонної продукції, канцтоварів, книжкових обкладинок, навчальних матеріалів, пластмасового пакування, а також обгорткового паперу та пакетів.

Крім того, "Укрпатент" видав Зеленському свідоцтво на товарний знак KVARTAL 95, який може використовуватися в товарах і послугах тих самих класів, що й ТМ "Розсміши коміка".

Також на президента було зареєстровано ТМ "Слуга народу" для використання на одязі, взутті, головних уборах, у сферах страхування та банківських послуг, упакування та зберігання товарів, перевезень та організації подорожей, кейтерингу, готельних, охоронних, соціальних та юридичних послуг.

При цьому однойменні ТМ, у тому числі російськомовна "Слуга народа", реєструвалися на Зеленського для використання у низці інших сфер ще у 2018 та 2019 роках.

Нагадаємо, що Зеленський є одним із засновників та керівників, а також акторів створеного у 2003 році творчого об'єднання "Квартал 95", що займається виробництвом гумористичних телешоу, концертів та серіалів. Одним із них є талант-шоу "Розсміши коміка", в якому Зеленський до обрання президентом брав участь як, власне, комік, якого мають смішити гості програми.

Зеленський нині щороку декларує отримання по кілька мільйонів гривень роялті від "Кварталу 95". Зокрема, у 2019 році він вказав майже 5 млн грн, а наступного року – понад 4,5 млн грн.

Зазначимо також, що з обранням Зеленського главою держави у владу потрапило багато вихідців із цієї структури, включаючи нинішнього главу Служби безпеки України Івана Баканова, першого помічника президента Сергія Шефіра та цілу низку депутатів Верховної Ради.

Партія ж, сформована на основі підтримки Зеленського фактично вже після його обрання, отримала ім'я "Слуга народу" - за назвою однойменного серіалу, що вийшов у 2015 році, де головну роль президента України грав сам Зеленський.

Нагадаємо також, що на початку жовтня 2021 року спалахнув скандал навколо ймовірного залучення колишніх колег Зеленського, зокрема Баканова та Шефіра, у створенні офшорних схем з відмивання грошей та уникнення оподаткування в Україні. Журналісти, залучені до розслідування, навіть заявили, що бізнес-структури "Кварталу 95" брали участь у вимиванні грошей із ПриватБанку, яке, як відомо, призвело до його неплатоспроможності та націоналізації. Однак у ОП це назвали конспірологією.

Сам же Зеленський прокоментував ситуацію лише через два тижні після виходу відповідних матеріалів у світових ЗМІ, заявивши, що в них немає нічого нового чи компрометуючого. У Нацагентства із запобігання корупції, як і у правоохоронних органів, питань до Зеленського не виникло, і згодом скандал зійшов нанівець.