Експерти пророкують ціну на газ у 16-18 грн за кубометр у 2022 році

Експерти пророкують ціну на газ у 16-18 грн за кубометр у 2022 році

Зростання світового споживання газу в 2022 році може призвести до дефіциту його імпорту, через що ціни на газ для населення в Україні можуть становити 16-18 грн за кубометр (зараз без урахування доставки вони стартують від 7,96 грн за кубометр), або уряду знову доведеться їх дотувати із бюджету. Про це у коментарі Delo.ua розповів виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст Святослав Павлюк.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Ціна газу сьогодні на європейському ринку на піку, $1700. Вона може відкотитися, але не думаю, що нижче за $600 у квітні. Після закінчення опалювального сезону всі вийдуть з порожніми сховищами і почнуть закупівлі на наступний опалювальний сезон", — пояснює Павлюк.

Це спричинить те, що Україні потрібно буде збільшувати витрати на імпорт. Нашій країні для успішного проходження опалювального сезону необхідно 18 млрд. кубометрів газу. Із них 13 млрд кубометрів — це газ українського державного виробника, тобто власний газ покриває лише 60% споживання населення та теплокомуненерго. Таким чином, 5 млрд кубометрів, що залишилися, потрібно десь закупити.  

Нинішнього 2021 року ці необхідні 5 млрд кубометрів залишилися з "багатого" 2020 року, коли ціна на газ була в падінні. 2022 року цього запасу не буде. Тобто їх потрібно буде купити за ціною 500-600 доларів. Газ треба закачати, транспортувати, розподілити плюс ПДВ — у результаті ціна імпортного газу для України становитиме 20-25 тисяч гривень.

"Навіть якщо розбавити цей газ з українським газом по 8 тисяч, це 40% імпорту, і ми вийдемо на ціну в 16-18 тисяч грн за тисячу кубометрів на наступний рік для населення за пільговою ціною. Або бюджет знову субсидуватиме "Нафтогаз" у порушення всіх зобов'язань", - каже Святослав Павлюк.

Бізнес фактично оплачує той дисбаланс ринку, який склався між реальною ціною на газ та ціною для населення. До цього додаються тарифи на електроенергію, які бізнес також сплачує за ринковою ціною.

"Наша економіка енерговитратна, і це вдарить по багатьох підприємствах: і по пекарській, і по кондитерській промисловості, і по металургії, і по металообробці, вартість усієї їхньої продукції поповзе вгору,каже експерт.Відповідно, все це закладатиметься в товари, і це відчують усі. Підприємства, які займаються виробництвом мінеральних добрив, можуть зупинитися, бо вони в принципі нерентабельні: трохи вищі за ціну на газ — вони зупиняться і чекатимуть, поки ціна впаде".

У довгостроковій перспективі, за оцінкою експертів, газ навряд чи подешевшає: "Згідно з прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, існує довгострокова тенденція зростання споживання газу як у Європі, так і в Азії, причому здебільшого зростає саме Азія. При цьому існує процес Green Deal, що має на увазі процес Green Deal. висновок вугілля, тому споживання газу зростатиме, а збільшення постачань поки не передбачається, тому ціна залишатиметься високою, і я б до цього готувався», — наголошує Павлюк.

На думку експерта, єдиний спосіб допомогти споживачам енергоресурсів, особливо на побутовому рівні,це енергоефективність. Тобто скорочення споживання, що вплине і на розмір рахунків, і на енергетичну безпеку України у зимовий період.

При цьому ризики існують і для цьогорічного опалювального сезону.

"У 2021 році ми фактично використовуємо запас газу, який залишився з 2020 року. Якщо ми не будемо його надто перевикористовувати зараз на виробництво електроенергії, теоретично нам його вистачить до кінця опалювального сезону, - каже Павлюк. - Але якщо ми будемо зараз масово з- за відсутності вугілля палити газ у ТЕС , як це вже роблять на Луганській ТЕС , то приблизно 5 лютого, якщо будуть низькі температури, високе поточне споживання, та за відсутності імпорту, ми отримаємо велику проблему з опаленням міст”.

Як раніше писало Delo.ua у матеріалі "Промисловість помре. Як через зростання цін на газ уже страждають цілі галузі української економіки та закриваються бізнеси" , зараз середня ціна на газ для юридичних осіб становить 46 грн за кубометр. При цьому 20 грудня "Газпостачальна компанія НАК Нафтогаз" виставила на Українській енергетичній біржі 6 млн кубометрів газу на грудень та січень за рекордною ціною 58,9 — 59,5 грн за кубометр.