НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Євросоюз готовий до можливої зупинки постачання російського газу — Боррель

Євросоюз готовий до можливої зупинки постачання російського газу - Борель
Євросоюз готовий до можливої зупинки постачання російського газу - Борель

У Євросоюзі розробили план дій на випадок, якщо Росія вирішить скоротити чи зупинити постачання газу до Європи.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це у своєму блозі написав верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Боррель зазначив, що криза з Росією та Україною залишається у центрі сьогоднішньої геополітичної напруги. За його словами, Євросоюз розглядає різні варіанти розвитку подій.

"Ми готові на випадок, якщо дипломатія зазнає невдачі, і ми розглядаємо всі варіанти. Це включає підвищення нашої стійкості, у тому числі шляхом роботи з такими партнерами, як США, Катар і Азербайджан, з питання постачання газу у випадку, якщо Росія вирішить скоротити чи зупинити постачання", — написав Боррель.

Він також повідомив, що Євросоюз готовий запровадити санкції, які завдадуть серйозної шкоди російській економіці та фінансовій системі.

"Ми також розглядаємо заходи експортного контролю, які б мали довгостроковий ефект, відмовляючи Росії в продуктах, які їй потрібні для виконання своїх стратегічних амбіцій", — додав Боррель.

Крім того, за його словами, Євросоюз не має наміру відступати у питанні підтримки України.

"Європейський Союз не відмовиться від своєї підтримки суверенітету України, її територіальної цілісності та її права на самовизначення. Україна – наш партнер та сусід, її безпека – це наша безпека", — написав Боррель.

Зазначимо, адміністрація президента США Джозефа Байдена шукає способів   забезпечити енергопостачання країн Європи у разі, якщо Кремль скоротить експорт нафти та газу у відповідь на підтримку України.

У січні 2022 року представники Держдепартаменту США вже звернулися в енергетичні компанії із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткове постачання газу у разі вторгнення Росії в Україну.