У Сєвєродонецьку зруйновано всю інфраструктуру та дві третини житлового фонду - Зеленський

У Сєвєродонецьку зруйновано всю інфраструктуру та дві третини житлового фонду - Зеленський
Фото: Telegram/luhanskaVTSA

Внаслідок російських ударів по Сєвєродонецьку в місті зруйновано всю критичну інфраструктуру міста, пошкоджено 90% будинків, у тому числі понад дві третини житлового фонду зруйновано, зазначає президент Володимир Зеленський. Про це він заявив у своєму відеозверненні.

"Росія підійшла надто близько до нього, надто великі сили зібрані на нашому Донбасі, надто підготувалася до наступу там. Вважаю дуже символічним, що російські військові свою спробу захопити Сєвєродонецьк почали з того, що зайшли в готель під назвою "Мир". Мир - це дійсно найперша мішень для Росії", - сказав він.

За словами президента, забравши в України мир у 2014 році, окупанти тепер хочуть забрати і все інше, не залишивши українцям "ані свободи, ані будинків, ані життя".

"Внаслідок російських ударів у Сєвєродонецьку зруйнована вже вся критична інфраструктура міста, 90% будинків пошкоджено, більше двох третин житлового фонду зруйновано повністю. Немає зв'язку. Постійні обстріли. Захопити Сєвєродонецьк – це принципове завдання для окупаційного контингенту. І їм все одно, якою кількістю життів заплатити за спробу підняти російський прапор на бульварі - як гірко зараз звучить ця фраза! - Дружби народів, 32", - сказав він.

Зеленський запевнив, що робитиме все, щоб стримати цей наступ, і подякував кожному, хто тримає оборону Сєвєродонецька.

Зазначимо, що вранці начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай запевняв, що окупаційні війська залишаються у готелі "Мир" на північній околиці Сєвєродонецька, але вглиб міста просунутися не можуть і місто залишається під контролем України.

У вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил повідомив, що окупанти в неділю намагалися закріпитися на північно-східних околицях міста та вели штурмові дії у напрямку його центру.

Зазначимо, що саме в останню неділю травня у Сєверодонецьку відзначається день міста, що збігається з Днем хіміка, оскільки для цього міста (де розташоване об'єднання "Азот", що виробляє аміак та добрива) хімічна галузь є містоутворюючою.