Суд заарештував завод "Більшовик"

завод більшовик
Завод "Більшовик". Фото: ФДМ

Печерський районний суд Києва заарештував 44 будівлі та споруди Першого київського машинобудівного заводу (раніше – науково-виробниче підприємство "Більшовик"). Про це йдеться у рішенні суду від 26 січня.

Об'єкти розташовані за адресами: проспект Перемоги, 49 (вона ж Вадима Гетьмана, 2), проспект Перемоги, 37 (частина комплексу університету "Київський політехнічний інститут"), вулиця Гарматна, 4, вулиця Гарматна, 9, вулиця Олекси Тихого, 70-А. Крім того, заарештовано комплекс держпідприємства "Шрамківмаш", що належить "Більшовику", в селі Шрамківка Черкаської області.

Слідчий суддя Сергій Вовк задовольнив відповідне клопотання прокурора Офісу генпрокурора Олександра Козицького про арешт об'єктів нерухомості для забезпечення збереження речових доказів у рамках розслідуваної Держбюро розслідувань справи про можливе зловживання чиновниками Фонду держмайна своїм становищем при приватизації заводу на користь третіх осіб.

Нагадаємо, що 11 січня слідчий суддя з тією ж метою наклав арешт і на 100% статутного капіталу ПКМЗ.

Київський завод "Більшовик" було куплено за 1,4 млрд грн консорціумом з компаній A Development Олексія Баранова та UDP Василя Хмельницького та Андрія Іванова на аукціоні 27 жовтня 2021 року. Вказана сума на початку грудня надійшла до держбюджету. У той же час, як заявляють експерти, ціна продажу "Більшовика" могла бути вищою, якби було вирішено всі проблеми заводу.

У Хмельницького анонсували, що на місці занедбаного заводу має з'явитися інноваційна інфраструктура з мільярдними інвестиціями та сотнями робочих місць, а не "потворні висотки". При цьому концепції забудови поки що немає, але повідомлялося, що це "точно буде комфортний багатофункціональний простір". Однак згодом стало відомо, що сам Хмельницький вийде з UDP.

При цьому 18 листопада голова Фонду державного майна Дмитро Сенніченко оголосив про свою відставку після появи звинувачень у тому, що аукціон із приватизації "Більшовика" був організований під одного учасника. Сам же голова ФДМ заявив тоді на прес-конференції, що відставка із ситуацією навколо "Більшовика" не пов'язана і планувалася задовго до цього.

27 січня Верховна Рада спробувала звільнити Сенніченка, проте для цього не вистачило лише трьох голосів, після чого він написав повторну заяву на звільнення.

Зазначимо, що угоду про продаж ВКМЗ "Дженерал Коммерс" наприкінці грудня схвалив Антимонопольний комітет, який наголосив, що рішення стосується лише оцінки її впливу на відповідний ринок, а паралельно комітет також розслідує можливі неконкурентні дії учасників аукціону з продажу "Більшовика".