НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Україна домовилася з Туреччиною щодо виробництва безпілотників Bayraktar

Bayraktar, байрактар, турецький безпілотник
Фото: сайт Baykar

Україна та Туреччина підписали рамкову міжурядову угоду про співпрацю у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях, що передбачає розширення виробництва в Україні ударних безпілотників Bayraktar TB2.

Документ підписали 3 лютого міністр оборони України Олексій Резніков та міністр промисловості та технологій Туреччини Мустафа Варанк у присутності президентів Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана.

"Особливу увагу ми сьогодні приділили співпраці в авіаційній та оборонній промисловості. Це один з локомотивів нашого стратегічного партнерства. Наша мета – реалізація конкретних проєктів створення спільних підприємств, обмін досвідом, обмін технологіями. Сьогодні підписано угоду, яка розширить виробництво безпілотних літальних апаратів компанії Baykar Україні", - сказав після підписання Зеленський.

Зазначимо, що на брифінгу вранці у четвер Резніков зазначив, що ця угода після підписання має ще пройти процедуру ратифікації Верховною Радою.

"Одним із прикладів наповнення цієї угоди буде будівництво заводу Bayraktar, що виготовляє БПЛА, які виготовлятимуться саме в Україні. І буде, відповідно, створено центр навчання, який готуватиме наших льотчиків щодо управління цими безпілотними дронами Bayraktar різних категорій", - сказав міністр.

Чиновник також нагадав, що Baykar раніше вирішила використовувати для виготовлення своїх безпілотників наступного покоління двигуни запорізького заводу "Мотор Січ".

"Це вже будуть, по суті, українсько-турецькі "Байрактари" з погляду технологічного наповнення. І відповідно застосовуватимуться вони у Збройних силах і України, і Туреччини, і тих країн, які матимуть бажання їх придбати", - зазначив Резніков.

Нагадаємо, що у липні українська армія отримала перший безпілотник Bayraktar TB2. Міноборони України навіть показало відео випробувань цього бойового дрону.

При цьому минулого року також повідомлялося, що виробник безпілотників компанія Baykar розробляє інвестиційний проєкт з будівництва в Україні науково-дослідного центру передових технологій в аерокосмічній інженерії та виробничого центру зі збирання БПЛА.

А у вересні український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що в Україні збудують завод із виробництва турецьких безпілотників Bayraktar.

У листопаді ж стало відомо, що запорізьке конструкторське бюро "Прогрес" замовило заводу "Мотор Січ" авіаційні двигуни, що використовуються для Bayraktar, на суму 7 млн доларів.

Кількість закуплених у Туреччині готових безпілотників Україна не розкриває, проте на початку грудня американське агентство Bloomberg повідомляло, що їх "десятки", причому Туреччина збирається поставити їх ще не менше 20.

Зазначимо також, що особливу зацікавленість у закупівлі цих БПЛА українська влада стала виявляти через те, що застосування Bayraktar називалося одним з найважливіших факторів успіху Азербайджану у війні восени 2020 року проти вірменських сил у Нагірному Карабасі.