Суддя Чаус розповів про викрадення в Молдові, полон із мішком на голові та вимоги обмовити Порошенка

Микола Чаус
Микола Чаус. Фото: скріншот відео з YouTube-каналу Володимира Ар'єва

Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус розповів депутату Верховної Ради від "Європейської солідарності" Володимиру Ар'єву подробиці про своє викрадення невідомими 3 квітня 2021 року в Кишиневі, подальше вивезення його в Україну та утримання в полоні з вимогою дати покази проти лідера “Євросолідарності” та колишнього президента Петра Порошенка про нібито організацію ним нелегального вивезення Чауса до Молдови у 2016 році, обставини потравляння у яку сам суддя нібито "не пам'ятає".

Про викрадення та вивезення в Україну

У питанні обставин викрадення у столиці Молдови Чаус лише констатував, що на нього напали люди у чорному одязі з масками на обличчі. Зазначимо, що відповідне відео з'явилося в Мережі вже через два дні після самої події.

"Побили мене біля спортзалу, затягнули в автобус, поклали на підлогу. Потім я бачив, що зірвали з мене сумку, викинули її. Потім зв'язали руки за спину і вивезли. Потім пересадили в інший автомобіль темного кольору. Це був BMW старої моделі або Mercedes ", – розповів він.

За словами екс-судді, невідомі поклали його на підлогу пасажирського сидіння автомобіля, і один із них сів на нього та утримував.

"Коли я намагався вилізти з-під нього, він бив мене кулаками по спині, по нирках. Це тривало десь хвилин 20, може, 30. Потім вони мене пересадили, це було вже за містом, у "пиріжок" темно-зеленого" або темно-синього кольору. Схоже, це був Peugeot. Там два ряди сидінь. Підняли одне сидіння за пасажирським, я там лежав головою, а ноги лежали там, де "пиріжок", - описав Чаус.

Потім, згідно з розповіддю екс-судді, викрадачі зробили йому укол, щоб знерухомити його, зв'язали руки та ноги, після чого продовжили шлях далі.

"Їхали ми десь години дві, може, півтори, не можу сказати. Потім дорогою я запитав, куди ми їдемо — до Румунії чи Придністров'я. Сказали, що до Румунії. Я почав звільнятися, намагався втекти. Коли я починав рухатися, били по голові, а коли почав звільняти руки, то дали ще один укол у праву ногу", - заявив він.

У результаті автомобіль, за описом самого викраденого, вже у темряві приїхав до якогось "яру із деревами в глухому місці", після чого він на якийсь час залишився без нагляду.

"Вони вийшли, а я залишився в автомобілі з однією особою. Потім цій особі теж набридло сидіти і вона вийшла. Я трохи піднявся, озирнувся навколо. Там стояла саморобна альтанка, дах, зроблений натягнутою клейонкою, стіл укопаний і лавочки. Я вже звільнив руки. Але потім бачу, що щось після цих уколів не можу швидко рухатися, і засунув руку назад", - розповів Чаус.

За його словами, це місце розташоване неподалік кордону з Україною, і там викрадачі чекали дзвінка від когось протягом приблизно півтори години.

"Після того, як їм хтось зателефонував, вони вивели, дали сходити в туалет, зв'язали ззаду руки вже пластиковою петлею, натягли на обличчя якусь пов'язку і потім обмотали рядном з мішка. Ми йшли вгору і пройшли десь метрів 100, напевно. Ми вийшли до асфальтованої дороги, і там чекав автомобіль. Вони мене комусь передали, ми сіли в цей автомобіль. За відчуттями, це був автомобіль Toyota. Колір я не бачив", - описав екс-суддя.

Він зазначив, що в автомобілі його посадили на заднє сидіння між двома людьми з обох боків, один з яких, який сидів праворуч від Чауса, запропонував розв'язати йому руки ззаду і зв'язати спереду.

"Коли він ззаду розрізав, побачив, що у мене права рука розірвана - там висить шматок м'яса, і він її заклеїв пластиром. Я не бачив, але відчував, що з неї постійно текла кров. Після цього вони мене нагодували. Після цього ми почали кудись йти вниз. Я так зрозумів, що вже в якусь яму знову. Але це, скажімо так, був берег річки", - розповів Чаус.

Як стверджує екс-суддя, його посадили в гумовий човен, причому поряд з ним сів згаданий чоловік, який заклеїв йому в машині рану на руці.

"Плюс там ще один був у човні. Ми переїхали через річку, там уже мене зустріли. І той каже жартома: "Вітаю на рідній українській землі". Потім ми поїхали – як я зрозумів, на двох машинах – ця та ще інша. Їхали ми довго, десь п'ять-шість годин. Може, сім, я не знаю. Довго їхали звідти", - розповів він.

Про полон в Україні

За словами Чауса, його врешті-решт привезли в якесь приміщення з великими залізними воротами "типу гауптвахти, за відчуттями".

"Там стояло ліжко, пригвинчений кутниками до підлоги стіл і стілець з кутниками, але він рухався. Вони того ж вечора дали знеболювальне, зашили руку, погодували. Сказали лежати і не знімати пов'язку. Вікна в цьому приміщенні були зачинені. Там мене тримали два або три дні, а потім посадили у легковий автомобіль і вже привезли до іншого приміщення. Ми їхали десь години півтори", - зазначив екс-суддя.

Він також заявив, що весь час перебування у розпорядженні викрадачів у нього на голові був мішок, який "перші два місяці ніхто не знімав, навіть уночі".

"Коли змушували писати, що їх цікавило, тоді вони з мене знімали мішок, а самі одягали маску. Там була одна людина, іноді дві, і ще хтось був, але він зі мною не спілкувався", - додав Чаус, припустивши, що навіть за таких обставин все ж таки зможе ідентифікувати тих, з ким мав справу.

Крім того, він зазначив, що його тримали пристебнутим наручниками до ліжка перших два місяці і вдень, і вночі, дозволяючи тільки встати і сидячи поїсти.

"Знімали тільки коли виводили в туалет - там у передбаннику стояв біотуалет. І коли їх не влаштовувало щось, могли не виводити по півгодини. Потім говорили, що "ти багато п'єш". Так я вже скоротив вживання води до півлітра на добу", – розповів бранець.

При цьому, за його спогадами, тримали його в приміщенні зі специфічним шумом, де також було місце приготування їжі.

“Зверху був звук, як у котельні – що працює якийсь потужний двигун. Постійно. Коли виводили – там це було вже не бетоноване приміщення – там були дитячі крики, з батьками якісь переговори, якийсь ремонт там робився. Крім того, там щоранку витяжка у цьому підвалі працювала. Було чути, що там поруч знаходиться їдальня, оскільки затягувало цей запах, коли ще не ходять, а запах – що там щось готують, їжу якусь", – зазначив Чаус.

За словами колишнього судді, перші 50 днів його годували виключно яєчнею та пельменями, проте згодом його стан сильно погіршився, через що довелося викликати лікаря.

"Потім уже, коли дійшов до такого стану, що одне око не бачило і слух дуже зник, тому що гній пішов – загострення запалення, вони привели лікаря і потім почали замовляти їжу у двох операторів. Спочатку в одного, а потім іншого. Почали приносити мені таблетки, призначені лікарем, вітаміни. Тому що два місяці лише яйця та варені пельмені у лежачому стані та в масці - ви ж розумієте", - розповів він.

Також Чаус стверджує, що весь цей час поряд з ним знаходився хтось із автоматичною зброєю, проте бачити цього він не міг, а згодом через свій стан і зовсім перестав звертати увагу.

"Спочатку сиділо двоє людей з автоматом, клацали біля мого ліжка, де я пристебнутий лежав. А потім бачать, що я не буйний - так залишили одного. Щоранку після цих смажених яєць питають: ну як ти спиш? ти нормально спиш? Кажу: та якось сплю. Просто вуха затекли гноєм, і я погано чув, як вони там ляскали, мені було все одно, ляскають вони чи ні", - додав він

Про вимоги викрадачів

Колишній суддя також розповів, що особи, які утримували його, вимагали, окрім свідчень на Порошенка, розповісти подробиці справи проти дніпропетровського бізнесмена Геннадія Корбана, яку він розглядав у 2015 році, а також обставини задоволення ним клопотання про зняття з розшуку екс-депутата Верховної Ради та екс-президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка у 2016 році.

"Вони хотіли від мене дізнатися, як слухалася справа Корбана, як слухалася справа Іванющенка, скільки разів я був у Порошенка в кабінеті, чи давав він мені особисті вказівки по телефону. Ні разу не був, ні разу з ним не говорив – ані по телефону, ані будь-коли взагалі. [Вимагали], щоб я наговорив про те, чого не було", - сказав Чаус.

При цьому щодо того, як він узагалі потрапив до Молдови після викриття у хабарництві Національним антикорупційним бюро України, екс-суддя заявив, що просто не пам'ятає цього.

"Сказали, що якщо не "дізнаєшся", що тебе вивозили з України до Молдови літаком, то ти з підвалу не вийдеш. А я цього не пам'ятаю. Тому що коли ми їхали, то людина, яка мене віз, пригостила мене жуйкою, і у мене був такий сонний стан... Не можу згадати. Я їм це писав. Вони кажуть: тут неправильно написано. Якщо не буде літака, за тебе дають уже 800 тисяч. Ти думаєш, що ми відмовимося? Це за те, щоб я "не повернувся" до України", - стверджує він.

Чаус додав, що спочатку він одного разу описав усі події, починаючи з розгляду справи Корбана, зокрема свій виїзд до Кишинева і своє життя там, а потім йому стали приносити заготовлені анкети з питаннями.

"Вони вже приносили питання, надруковані на чистих аркушах паперу, і там було дуже багато питань, до 100. І під кожним питанням потрібно було поставити підпис і [відповісти] "так" чи "ні". І напроти кожного питання стояв "плюс" або "мінус" І казали: пиши там, як написано, де "плюс" - значить, "так", де "мінус" - значить, "ні", - розповів Ар'єву колишній суддя.

Він також заявив, що листи з питаннями та відмітками йому потім принесли ще раз, трохи змінивши самі питання, а втретє вже змусили давати заготовлені відповіді з пам'яті, знімаючи на відео.

"Утретє вже принесли без знаків і під відео кажуть: "Зараз ти пам'ятаєш, де там "плюс", а де "мінус"?" Ну, говорю, де ви ставили, там і було. "Ну ось тепер без "плюсів" "і "мінусів" під відео зачитуєш питання і говориш "так" і пишеш". Сказали: поки не напишеш, що їхав з Києва літаком, що був у кабінеті у Порошенка і отримав особисту від нього вказівку засудити Корбана, живим з підвалу не вийдеш", - стверджує Чаус.

При цьому самі питання, за словами колишнього столичного судді, стосувалися "всіх українських політиків та молдавських, зокрема", включаючи колишнього начальника (2016-2020) Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василя Бурбу.

"Кажуть: і на Бурбу Василя Васильовича треба. Я говорю: я з ним особисто не знайомий. Тому про Бурбу я сказати вам нічого не можу", - додав Чаус.

Про Telegram-канал з компроматом на соратників Порошенка

Крім того, Чаус заявив, що не причетний до створення Telegram-каналу, на якому в травні-червні 2021 року публікувалися відеозаписи з ним та документи, що компрометують нардепів від "Блоку Петра Порошенка" Ігоря Кононенка та Олександра Грановського, котрі курували, як стверджується, роботу департаменту розслідувань у сфері держслужби та держвласності Генеральної прокуратури, яка очолювалася тоді іншим соратником Порошенка Юрієм Луценком.

За твердженням авторів каналу, ця структура спеціалізувалася на замовних справах, вимаганні грошей з бізнесу та рейдерстві.

"Я не маю ані до записів, ані до Telegram-каналу жодного відношення. Перші записи вони змушували писати. Вони писали їх і змушували заучувати. Сказали: якщо не запишеш, то ти тут і залишишся. Але я подумав, що для сім'ї, для дітей, для дружини треба дати якусь надію, щоби вони ще трохи пожили з надією, що я ще десь дихаю трохи", - заявляє екс-суддя.

Про "легалізацію" себе в Україні

При цьому колишній бранець стверджує, що зміг самостійно втекти від викрадачів, коли опинився в якомусь місці, де його нібито мали намір вбити.

"Мене не відпускали. Просто коли вони мене вивезли, щоб убити, я від них втік. Я не те що думаю, а і слідчий, і люди, що були зі мною [під час слідчих дій], у цьому впевнені - що по-іншому бути не могло. Там дуже-дуже глухе місце. Там, куди ми їхали - я дивився - навіть був приготований якийсь майданчик. Якби вони хотіли мене відпустити - то я втік би і втік собі. Але вони ще дві доби мене шукали, щоб добити, так би мовити", - заявив він.

При цьому Чаус уточнив, що сталося це саме біля села Мазурівка Могилів-Подільського району Вінницької області, де він нібито сам з'явився до сільради в одних трусах 30 липня.

Про банку з хабарем та нинішні побоювання

Колишній суддя також спростував поширене з подачі НАБУ твердження, що він закопав отримані ним вигляді хабара гроші в банку на городі, після чого його і викрили в хабарництві. Крім того, Чаус стверджує, що НАБУ багато разів провокувало його на отримання хабарів (про це раніше також заявляв адвокат екс-судді Ростислав Кравець).

"Я давав судді пояснення, що було близько десяти епізодів провокації. Жодної банки я не закопував. Тим більше, що вже на сьогоднішній день, коли ставилося питання, коли суддя запитує прокурора, дивиться матеріали та запитує, де ж вона (банка  – Delo.ua) була, виявляється, що ця банка була закопана десь на проїжджій вулиці під якимось парканом, скажімо так, не тієї ділянки, якою користується моя сім'я", - зазначив він.

Крім того, Чаус зазначив, що влада розуміє неможливість винесення швидкого вироку у справі, де він проходить обвинуваченим, через що є ризик поміщення його під арешт.

"Я не побоююся за своє життя. Просто я не бачу реальних дій. У нас була розмова: минуло півроку, і не відпрацьовано жодного свідка у справі, нічого не зроблено. А на сьогоднішній день про що це говорить? Якщо нічого у цій справі не робити, значить, я вважаю, що там зараз будуть включати важелі, щоб закрити мене в СІЗО, тому що на даний час при реальному захисті суд фактично позбавлений можливості в найближчі терміни винести якесь рішення. А їм потрібно якраз винести рішення, щоб сказати, що ось - ця людина злочинець, а що там із нею трапилося - це не має жодного стосунку до реальності", - заявив фігурант.

При цьому він заявив, що на нього чиниться постійний тиск і "постійно контролюються всі, хто до нього приходить". За оцінкою Чауса, ситуація для нього зараз дуже складна.

"Хоча я не бачу тут жодних проблем. Не тому, що їх немає, а тому, що вся ця ситуація була штучно зімітована у квітні 2021 року. Напевно, на неї покладали якісь сподівання певні політичні сили, але коли вийшов пшик, то вирішили від мене позбутися. І останній етап цих подій - у липні 2021 року - саме з цим пов'язаний. Коли вони зрозуміли, що я їм не можу бути ні для чого корисний, вирішили мене позбутися. Але тих людей, які тут ходили полювали за мною, на мою думку, вже немає ні в Києві, ні в Україні", - резюмував він.

У свою чергу Ар'єв, коментуючи ситуацію, заявив, що викрадення проводили саме співробітники ГУР Міноборони, при цьому він має в розпорядженні імена викрадачів Чауса.

"Нам відомі місця, де його тримали, нам відомі імена тих людей, які його тримали. Я звертаюся до тих офіцерів, які грали, були пішаками в чужій грі: виходьте та розповідайте про все, що сталося, відверто, давайте свідчення, оскільки тим, хто ховається за вашими спинами, все одно доведеться відповісти і при владі вони залишатимуться не вічно, але відповідальність намагатимуться зіпхнути саме на вас, зробити вас цапами-відбувайлами. Не допустіть цього, самі себе врятуйте", - закликав він.

Зазначимо також, що публікацію відео з Чаусом було анонсовано напередодні вищезгаданим екс-генпрокурором Луценком. Проте адвокат екс-судді Кравець у коментарі виданню "Страна.ua" заявив, що йому про це нічого невідомо і загалом це "дивна інформація".

При цьому Кравець припустив, що "Луценко зробив таке припущення у зв'язку з тим, що з Чауса нещодавно зняли захист Служби безпеки України", який був приставлений до нього після його появи в Україні. Дружина Чауса Світлана також заявила, що нічого не знала про наміри чоловіка зробити такі заяви.

"Коли Миколу Чауса знайшли, йому надали охорону СБУ згідно із законом про захист свідків і потерпілих. Цей закон застосовують нечасто: у моїй практиці вперше було надано такий захист. Очевидно, зараз ризики, через які було надано захист, за інформацією СБУ, відпали", - цитує видання захисника екс-судді.

Крім того, Кравець зазначив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила клопотання про зміну запобіжного заходу для його підзахисного, очевидно, у зв'язку зі зняттям цієї охорони.

"Про те, що Чаус більше не під охороною СБУ, напевно, повідомили і САП, оскільки вони звернулися з клопотанням про зміну запобіжного заходу. Раніше ж не було сенсу тримати Чауса в СІЗО, він і так цілодобово перебував під охороною спецпідрозділу "Альфа". Але тепер охорону знято", - зазначив він.

У свою чергу агентство "Українські новини" повідомило напередодні з посиланням на джерело в САП, що Чаус уже вніс встановлену заставу в 718 тисяч грн і був звільнений з-під домашнього арешту згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 1 лютого. Цю інформацію згодом підтвердили інші ЗМІ.

Нагадаємо, що НАБУ затримало Чауса ще 9 серпня 2016 року. Повідомлялося, що він обіцяв винесення "потрібного" рішення у справі про торгівлю наркотиками, а отримані гроші закопав на своєму городі у літрових банках. На початку вересня Верховна Рада дала згоду на його затримання та притягнення до кримінальної відповідальності.

Проте виявилося, що Чаус зник. Ще 16 серпня 2016 року його оголосили у всеукраїнський, а потім і у міжнародний розшук. У лютому 2017 року суддю затримали та заарештували у Молдові, проте вже у квітні, коли термін арешту минув, відпустили на волю. Чаус просив молдавську владу надати йому притулок, але, незважаючи на відмову, залишився жити у Молдові.

На початку квітня 2021 року у ЗМІ з'явилася інформація про викрадення екс-судді у Кишиневі нібито співробітниками ГУР. У травні в месенджері Telegram з'явився аккаунт, на якому почали публікуватися відеозаяви Чауса, а також компромат, який розкриває, зокрема, діяльність департаменту Генпрокуратури України, який нібито за завданням Порошенка займався шантажем та рейдерством щодо бізнесменів.

Чаус на опублікованих відео заявляв, що з ним усе гаразд і він знаходиться в безпечному місці, проте до кінця липня його місцезнаходження залишалося невідомим. Нові записи на каналі не публікувалися з 25 червня.

30 липня 2021 року екс-суддя з'явився в одних трусах у згаданому селі у Вінницькій області неподалік Могильова-Подільського, де розташований пункт пропуску на кордоні з Молдовою. Згодом стало відомо, що СБУ доставила його до Києва, проте НАБУ спробувало "відбити" Чауса, влаштувавши погоню за автомобілями спецслужби вулицями столиці, проте безрезультатно.

3 серпня детективи НАБУ все-таки затримали екс-суддю у лікарні "Феофанія". Наступного дня Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 6 серпня стороні захисту було відкрито матеріали справи про хабар. У результаті 15 листопада справу було направлено до суду.