Центрвиборчкому знову відмовили у проведенні виборів у прифронтових районах Донбасу

Северодонецк. Фото: скриншот видео с YouTube-канала Seriy Barmaley
Сєвєродонецьк. Фото: скріншот відео з YouTube-канала Seriy Barmaley

Центральна виборча комісія отримала висновки від Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій про неможливість проведення місцевих виборів 27 березня у 18 громадах, у яких не були проведені вибори ані 25 жовтня 2020 року, ані пізніше. Про це йдеться у повідомленні ЦВК, яка провела засідання 14 січня.

"У відповідь на звернення комісії надійшли листи з чіткими та однозначними висновками, у яких йдеться про неможливість провести перші місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей", — сказано у ньому.

Зокрема, у отриманих комісією відповідях повідомляється, що "у зв'язку із продовженням здійснення Російською Федерацією збройної агресії проти України неможливо забезпечити стовідсоткову безпеку для громадян під час організації підготовки та проведення місцевих виборів 27 березня 2022 року".

Крім того, до ЦВК надійшов протокол робочої наради з питання проведення цих виборів, в якому зазначено, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала на не підконтрольній українській владі території важке озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення, передбачених Мінськими угодами, яке за своїми характеристиками дозволяє легко вражати цілі на відстані 15-20 км від лінії зіткнення.

Також, як стверджують в ОВЦА, "в умовах всеосяжного режиму припинення вогню незаконні збройні формування активно застосовують тактику дистанційного мінування, підпали сухостою поблизу позицій Збройних сил України та населених пунктів".

Нагадаємо, що спочатку ще 8 серпня 2020 року Центрвиборчком на підставі висновків Донецької та Луганської ОВЦА визнав неможливим проведення місцевих виборів у прифронтових громадах одночасно з виборами на решті підконтрольної Україні території.

16 січня 2021 року ЦВК знову отримала аналогічні висновки двох ОВЦА і не стала призначати вибори на 28 березня.

Лише через 9 місяців після першого рішення ЦВК, коли вже минули всі терміни для гіпотетичних виборів і восени, і навіть наступних виборів навесні, Шостий апеляційний адміністративний суд це рішення скасував.

Можливістю проведення виборів у жовтні 2021 року Центрвиборчком уже не цікавився, проте 23 грудня знову вирішив спробувати це з'ясувати знову, плануючи вибори вже на 27 березня 2022 року.

Призначати ж вибори на Донбасі самостійно ЦВК не може і має погоджувати це з військово-цивільними адміністраціями.

На даний момент на території новостворених громад, де не проводилися вибори, діють військово-цивільні адміністрації, створені 19 лютого 2021 року президентом Володимиром Зеленським. Своїм указом він ліквідував усі ВЦА на Донбасі, створені його попередником Петром Порошенком, але створив нові вже на всій території, на якій не проводилися місцеві вибори у жовтні 2020 року, відповідно до нового адмінподілу.

Зокрема, у Донецькій області були створені: у розширеному Бахмутському районі — Світлодарська та Торецька міські ВЦА, у розширеному Волноваському районі — Волноваська та Вугледарська міські, Мирненська та Ольгинська селищні ВЦА, у новоствореному Маріупольському районі — Сартанська селищна ВЦА, у розширеному Покровському районі - Авдіївська та Мар'їнська міські та Очеретинська селищна ВЦА.

У свою чергу в Луганській області з'явилися: у новоствореному Сєвєродонецькому районі — Гірська, Лисичанська, Попаснянська та Сєвєродонецька міські ВЦА, у новоствореному Счастинському районі — Щастинська міська, Станично-Луганська селищна, Нижньотеплівська та Широківська сільські ВЦА.