Держдума РФ закликала Путіна визнати "ДНР" та "ЛНР"

держдума рф
Фото: скріншот трансляції засідання Держдуми

Державна Дума Росії підтримала звернення до президента Володимира Путіна із закликом про необхідність визнання незалежності "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки".

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За відповідний проект постанови №58243-8 проголосував 351 депутат. Ще 16 виступили проти, а один утримався.

Нагадаємо, документ був внесений ще 19 січня фракцією Комуністичної партії РФ. Він передбачає звернення з цього питання до Путіна безпосередньо, без консультацій із Міністерством закордонних справ РФ.

При цьому напередодні, 14 лютого, двоє представників пропрезидентської фракції "Єдина Росія" запропонували альтернативний сценарій: надіслати запропонований комуністами текст звернення для оцінки в МЗС РФ і лише потім Путіну.

Проте цей проект постанови було підтримано лише 310 депутатами, а решта присутніх взагалі ніяк не висловила свою позицію щодо нього. Таким чином, за результатами проведеного рейтингового голосування прийнятим виявився "жорсткіший" варіант процедури звернення до Путіна, ініційований комуністами.

Як зазначив після голосування голова нижньої палати парламенту РФ В'ячеслав Володін, ухвала буде підписана ним негайно і направлена главі російської держави. Згідно з даними на сайті Держдуми, ухваленій постанові вже надано номер №743-8.

Нагадаємо також, що наприкінці січня представники керівництва "Єдиної Росії" Володимир Васильєв та Андрій Турчак закликали Путіна поділитися з "ДНР" і "ЛНР" зброєю через "агресію Києва, що готується". А Путін незабаром дав доручення забезпечити жителів ОРДЛО, які мають російські паспорти, соціальними виплатами.

У свою чергу Верховна Рада України 15 лютого перед голосуванням Держдуми РФ з згаданого питання прийняла звернення до ООН, Європейської комісії, Європарламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, урядів та парламентів інших країн із закликом про невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Зазначимо, що Росія раніше вже вдавалася до визнання самопроголошених республік, що утворилися під час збройних конфліктів біля колишнього СРСР. Так, після війни в Південній Осетії на початку серпня 2008 року, що призвела до вигнання грузинської влади разом із населенням з частини територій колишньої Південно-Осетинської автономної області, РФ 26 серпня визнала незалежність цього державного утворення.

Крім того, одночасно Росія визнала і незалежність Абхазії, яка встановила тоді також за підтримки РФ контроль над усією територією колишньої Абхазької АРСР з вигнанням грузинського уряду регіону, який розміщувався в малонаселеній Кодорській ущелині. Однак, на відміну від випадків "ДНР" та "ЛНР", грузино-абхазький та грузино-осетинський конфлікти мали яскраво виражений міжетнічний характер.

Нагадаємо, що згадані події відбулися під час і відразу після Олімпійських ігор у китайському Пекіні, що проходили з 8 по 24 серпня 2008 року. Нині в Пекіні знову проходить Олімпіада, але вже зимова: вона розпочалася 4 лютого і має завершитись 20 лютого.

Зазначимо також, що згідно з постановою Ради від 22 вересня 2021 року, український парламент розглядає Держдуму РФ нинішнього скликання, обрану за результатами виборів 17-19 вересня, в якості нелегітимного органу.