Філарет подав позов до ОАСК: має намір поновити УПЦ Київського патріархату

патріарх філарет
Патріарх Філарет. Фото: Facebook Філарета

Почесний Патріарх Філарет звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва — він хоче домогтися відміни ліквідації ліквідували УПЦ КП. Про це повідомляє прес-служба ОАСК.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Суд просять зобов'язати Державну службу з етнополітики та свободи совісті здійснити реєстрацію Постанови Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату, як скасовує припинення релігійного об'єднання УПЦ КП та релігійного центру релігійної організації "Київська патріархія Української Православної церкви Київського Патріархату",

Позивач - почесний патріарх Філарет.

У позовних вимогах також є вимога визнати протиправною бездіяльність відповідача — Державної служби з етнополітики та свободи совісті — за реєстраціями у держреєстрі відповідної постанови.

ОАСК вирішує питання відкриття провадження за цим адміністративним позовом.

Як відомо, у грудні 2018 року відбувся Об'єднавчий церковний собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Єпіфанія. Тоді Філарет підписав ухвалу про ліквідацію УПЦ КП.

Проте вже у травні 2019 року Філарет заявив, що Київський патріархат продовжує існувати, а сам він залишається його патріархом.

У липні 2020 року Мінкульт України заявив, що УПЦ КП припинила існування, приєднавшись до ПЦУ.

Нагадаємо, Філарет заявив, що не ображається на Володимира Зеленського, який під час виступу в одному з випусків "95 Кварталу" назвав Томос про автокефалію Православної церкви України "термосом".