Франція розцінить визнання Росією "Л/ДНР" як "наступ без зброї"

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що якщо Росія визнає незалежність так званих "ЛНР" та "ДНР, яких сама ж і окупувала, то французька влада розцінить це як "військову атаку без зброї". Про це повідомляє видання Reuters.

"Якщо вони (влада РФ - Delo.ua) це приймуть, то це буде екстраординарна ситуація і своєрідна атака без зброї. Це стало б порушенням суверенітету України", - сказав Жан-Ів Ле Дріан.

Він додав, що Франція ще не переконалася, що Росія почала відводити від кордону з Україною свої війська, які проводили військові навчання. Тому президент країни Емманюель Макрон, за словами Жан-Ів Ле Дріан, має намір перевірити заяви РФ про відведення своїх військ.

Нагадаємо, 15 лютого Державна Дума Росії підтримала звернення до президента Володимира Путіна із закликом про необхідність визнання незалежності "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки". Під час спільного брифінгу Путіна з німецьким канцлером Олафом Шольцом 15 лютого російському президенту поставили питання про те, чи планує він визнавати "Л/ДНР", проте він уникнув відповіді.

Звернення до Путіна із закликом про необхідність визнання незалежності "Л/ДНР" винесла на розгляд фракція Комуністичної партії РФ 19 січня. Документ передбачає звернення з цього питання до Путіна безпосередньо, без консультацій із Міністерством закордонних справ РФ.

Зазначимо, що напередодні, 14 лютого, двоє представників пропрезидентської фракції "Єдина Росія" запропонували альтернативний сценарій: надіслати запропонований комуністами текст звернення для оцінки в МЗС РФ і лише потім Путіну. Проте цей проєкт не підтримали у Держдумі.

У свою чергу Верховна Рада звернулася до ООН, Єврокомісії, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів держав світу із закликом не визнавати незалежність самопроголошених утворень на території Донецької та Луганської областей.