"Єдинороси" у Держдумі запропонували направити звернення до Путіна про визнання "ДНР" та "ЛНР" через МЗС РФ

держдума
Фото: сайт Держдуми РФ

Депутати Державної Думи з фракції "Єдина Росія" Віктор Водолацький та Артем Туров пропонують нижній палаті російського парламенту звернутися до президента Володимира Путіна щодо необхідності визнання "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки" лише після відповідних консультацій з Міністерством закордонних справ РФ.

Відповідний проєкт постанови №70489-8 вони зареєстрували 14 лютого. Водночас "єдинороси" не пропонують альтернативного тексту самого звернення до російського президента — йдеться про текст, запропонований раніше представниками Комуністичної партії РФ.

Нагадаємо, що ще 19 січня 11 депутатів Держдуми від КПРФ внесли проєкт постанови, якою запропонували затвердити відповідне звернення та направити його безпосередньо Путіну.

Цій ініціативі дав хід голова Держдуми В'ячеслав Володін, який зазначав, що її підтримують і КПРФ, і ЛДПР, і "Справедлива Росія - За правду", а депутатів від ЄР "також непокоїть питання захисту життя російських громадян та співвітчизників, які проживають на території ДНР та ЛНР".

Згодом представники керівництва "Єдиної Росії" Володимир Васильєв і Андрій Турчак навіть закликали Путіна поділитися з "ДНР" і "ЛНР" зброєю через "підготовку Києвом агресії". Путін же в свою чергу дав доручення забезпечити жителів ОРДЛО, які мають російські паспорти, соціальними виплатами.

Зазначимо, що у квітні 2019 року російський президент видав указ про спрощений порядок набуття громадянства РФ для жителів ОРДЛО, внаслідок чого в регіоні різко активізувався процес набуття жителями російського громадянства. За даними МЗС України, до середини 2021 року паспорти РФ отримали понад 500 тисяч мешканців ОРДЛО.