Глава НСТУ про фальшиву довідку Аліни Паш: "Шахраям не місце на Євробаченні, поскаржуся в поліцію"

Аліна Паш
Аліна Паш. Фото: Facebook/alinapashofficial

Голова правління Національної громадської телерадіокомпанії України Микола Чернотицький має намір звернутися до правоохоронних органів у зв'язку з наданням організаторам українського національного відбору учасника музичного конкурсу Євробачення-2022 фальшивої довідки Державної прикордонної служби про законність відвідання Криму Аліною Паш, яка перемогла у нацвідборі.

"Як голова правління, я звертатимусь до правоохоронних органів щодо надання підроблених документів. На мій погляд, шахраї не можуть представляти Україну на "Євробаченні", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

При цьому голова НСТУ подякував Державній прикордонній службі за швидку публічну відповідь щодо того, чи є надана артисткою довідка справжньою.

"Подяка Держприкордонслужбі за оперативний розгляд. Прес-офіцер ДПСУ запевнив, що Громадський мовник отримає офіційну відповідь завтра до 11:00. Після отримання офіційної відповіді буде зібрано оргкомітет Євробачення, на який буде запрошено Аліну Паш, та прийнято відповідне рішення", - наголосив він.

Спірна довідка у тому вигляді, в якому її опублікувала НОТУ

Нагадаємо, що раніше у вівторок у ДПСУ заявили, що не видавали довідки про перетин виконавиці адмінкордону з Кримом у 2015 через КПВВ "Чаплинка", надану з боку Аліни Паш як учасниці нацвідбору.

Проте Паш раніше публічно заявляла, що відвідувала у 2015 році Крим з метою виступу на весіллі у місцевої мешканки, більш того, летіла туди літаком через Росію. Таким чином вона визнавала за собою одразу два порушення нинішніх правил відбору на "Євробачення" - заборони на участь у публічних або приватних заходах у РФ чи на окупованих територіях, а також заборони на відвідування окупованих територій з порушенням українського кордону.

Проте коли стало відомо, що артистка братиме участь у відборі-2022 і зчинився скандал із цього питання, вона заявила, що нібито тоді "сіла в автобус і з друзями доїхала до Ялти", хоча не стала заперечувати, що їздила на весілля. Більше того, організатори конкурсу фактично офіційно визнали порушення, заявивши, що Паш повідомила їм, що "виступ на приватному заході відбувався в Криму".

Сам же 66-й міжнародний пісенний конкурс Євробачення пройде в італійському Турині у травні. Зокрема, півфінали мають відбутися 10 та 12 травня, а фінал – 14 травня.

Нагадаємо, що в 2019 році Україна взагалі не брала участі в Євробаченні через скандал, що виник після перемоги на національному відборі співачки Maruv через факт її виступів у Росії. Однак тоді правила, що забороняло брати участь у відборі тим, хто гастролював у РФ, не було.

Проте НСТУ запропонувала Maruv контракт на участь у Євробаченні-2019 у такому вигляді, що та від участі відмовилася. Більше того, слідом за нею відмовилися від участі група Freedom Jazz, яка посіла друге місце, група Kazka, що посіла третє місце, і група Brunettes Shoot Blondes, що посіла четверте місце, після чого НОТУ вирішила в принципі скасувати участь України в міжнародному конкурсі.