"Це так просто не закінчиться": Kalush Orchestra звинуватили організаторів нацвідбору на "Євробачення" у фальсифікації результатів

олег псюк
Солист Kalush Олег Псюк. Фото: скріншот трансляції виступу

Група Kalush Orchestra, яка посіла друге місце на національному відборі на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення-2022" із піснею "Стефанія", звинуватила організаторів нацвідбору у фальсифікації результатів, згідно з якими на ньому перемогла Аліна Паш.

Зокрема, після завершення трансляції самого заходу в Instagram Kalush почалася пряма трансляція, в ході якої ті знайшли члена правління Національної громадської телерадіокомпанії України, яка транслювала нацвідбір, і за сумісництвом члена журі Ярослава Лодигіна і пред'явили йому в особі соліста групи репера Олега Псюка претензії щодо можливої фальсифікації.

Той у відповідь пообіцяв перевірити результати ще раз і гарантував, що жодної фальсифікації не було, а всі дані будуть оприлюднені, якщо аудиторська компанія PwC, яка відповідала за верифікацію результатів, не буде проти.

"Я хочу вам від "Суспільного" пообіцяти, що ми проведемо ще раз одну перевірку, щоб зрозуміти, як це відбувалося, як відбувався підрахунок, і всі результати будуть опубліковані. Ви побачите конкретні результати. Я гарантую вам, що жодних фальсифікацій там не було. Є протокол. Якщо PwC не будуть заперечувати проти публікації, тому що це їхній документ, ми це зробимо", - заявив Лодигін.

Псюка, однак, така відповідь не влаштувала, і той запитав члена журі, чи готові організатори до розгляду справи в судовому порядку, на що Лодигін відповів ствердно.

Учасники групи згодом продовжили трансляцію з Центру культури і мистецтв Національного авіаційного університету, в стінах якої й проходив концерт. Зокрема, музиканти скаржилися, що від них демонстративно "втекли" організатори, і вони не можуть їх знайти, що головний аудитор не захотіла показати протокол із результатами голосування, і зазначали, що "ця історія так просто не закінчиться".

Варто зазначити, що при оголошенні результатів голосування глядачів ведучий конкурсу Тимур Мірошниченко примудрився тричі вказати різні результати для гуртів Our Atlantic, Cloudless та співака Barleben, після чого слово довелося взяти Лодигіну, який підтвердив останній варіант.

Сам же конверт із результатами, що оголошувалися Мірошниченком, передала на сцені партнер PwC в Україні Олена Волкова, яка зізналася, що сама вже дізналася на той момент про результати.

При цьому Kalush Orchestra у підсумку посіли перше місце з голосування глядачів. Таким чином, їхні претензії стосуються можливої фальсифікації голосування на користь Аліни Паш, яка в голосуванні глядачів посіла друге місце, що, однак, було достатнім для перемоги в цілому.

Також зазначимо, що саме представник організаторів конкурсу поставив занижену оцінку для Kalush Orchestra: якщо двоє інших членів журі – Тіна Кароль та Джамала – поставили групі 7 та 6 балів, то Лодигін дав лише 3.

"Я думаю, я б дав більше балів, якби це був просто Kalush. У цьому форматі мені здалося, що фокус може розсіятися. Моє суб'єктивне переживання - коли я думаю, як ми репрезентуємо себе [у світі]. Мені здається, ми вже кілька разів презентували себе – як Україна, як українці, – як такі люди з лісів, з гір у даному випадку… Мені здається, що настав час якоїсь іншої репрезентації, що ми не повинні повторювати цей образ і робити його стереотипним, щоб люди нас у Європі, у світі не сприймали лише як людей природи, скажімо так", – прокоментував він.

Зазначимо, що Алина Паш і група Kalush мають конфлікт через звинувачення на адресу останньої в плагіаті. Зокрема, незадовго до фіналу нацвідбору артистка звинуватила конкурентів у запозиченні в своєму новому треку партії контрабасу з її пісні Bosorkanya. Раніше ж звучали звинувачення у крадіжці ідеї для обкладинки синглу Kalush "Гори" у Oinagori Аліни Паш.

Виконавиця навіть заявила перед нацвідбором, що їй "паскудно від того, що хтось називає себе художником, артистом, хоче представляти своєю музикою Україну на "Євробаченні", а насправді так нахабно користується, знаєте, ніби кінь пасеться на чужому лужку, а вона зрозуміло чия".

Крім того, нагадаємо, що Паш брала участь у відборі, попри порушення офіційних правил конкурсу, згідно з якими учасники зобов'язувалися не брати участь у жодних заходах у Криму чи Росії після березня 2014 року.

Раніше нацвідбір на "Євробачення-2022" вже зіштовхнувся зі скандалом через недотримання учасником вимог його правил. Серед визначених фіналістів був Laud із піснею Head Under Water, проте безпосередньо в день оголошення учасників фіналу з'ясувалося, що ця пісня раніше вже публікувалася її автором, причому ще у 2018 році. У результаті Laud був дискваліфікований та замінений на виконавця Barleben.

Сам же 66-й міжнародний конкурс "Євробачення" пройде в італійському Турині у травні. Зокрема, півфінали мають відбутися 10 та 12 травня, а фінал – 14 травня.

Нагадаємо, що в 2019 році Україна взагалі не брала участі в "Євробаченні" через скандал, що виник після перемоги на національному відборі співачки Maruv через факт її виступів у Росії. Однак тоді правила, що забороняв брати участь у відборі артистів, що гастролювали у РФ, не було.

Проте НСТУ запропонувала Maruv контракт на участь у "Євробаченні-2019" у такому вигляді, що та від участі відмовилася. Більше того, слідом за нею відмовилися від участі група Freedom Jazz, яка посіла друге місце; група Kazka, що посіла третє місце; та група Brunettes Shoot Blondes, що посіла четверте місце, після чого НСТУ вирішила в принципі скасувати участь України в міжнародному конкурсі.