НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Глобалізація, екологія та світове протистояння: про що говорили на КМЕФ

Глобалізація, екологія та світове протистояння: про що говорили на КМЕФ

На Київському міжнародному економічному форумі учасники панельної дискусії обговорили глобальні зміни у світі та розвиток економіки. Висновки невтішні

Всесвітня цифровізація породжує новий світогляд. І що активніше вона відбувається, то більше в суспільстві зростає страх і невпевненість у завтрашньому дні. Тому політикам та бізнесу необхідно знаходити нові рішення, щоб зменшити негативний вплив цифровізації на світ. Про це і те, що прийде на зміну могутності національних держав, розповіли спікери Київського міжнародного економічного форуму під час панельної дискусії " Економіка ХХI століття: епоха змін та можливостей".

Delo.ua наводить головне про зміни споживчих переваг через пандемію, про розвиток технологічних компаній та екологічну проблему, яка зараз є однією з найнагальніших тем.

Зміни звичок

В останні роки люди все більше відмовляються від готівки, а прихід пандемії прискорив процес масового переходу на користування банківськими картками. Виконавчий віце-голова Mastercard Енн Кернс зазначила, що за 10 місяців пандемії у звичках людей відбулося більше змін, ніж за останні 10 років. За її словами, люди почали частіше платити банківськими картками, витрачати гроші локально, тобто неподалік будинку. А ще заощаджувати їх, особливо на подорожах.

Енн Кернс наголосила, що пандемія прискорила розвиток цифрових валют та диджиталізацію. З цим погодився віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, який наголосив на ролі глобалізації та розвитку технологічних компаній. Наприклад, глобальними стали Uber та AirbnB, оскільки почали активно трансформувати свої процеси. За його словами, Україна пішла таким самим шляхом, оскільки раніше в країні роками вибудовувалися політичні процеси, а зараз активно відбувається процес оцифрування держави.

При цьому засновник і президент Всесвітнього Інституту Майбутнього Чандран Наір із важливістю глобальної цифровізації не погоджується. На його думку, насамперед держави мають знизити споживання ресурсів, щоб не посилювати кризу, з якою зіткнувся весь світ. Він переконаний, що для початку слід потурбуватися про ліквідацію бідності в низці країн, а не думати про те, як швидше диджиталізувати світ.

Проблеми з екологією

Світ зіштовхнувся з екологічною проблемою, тому державам та бізнесу потрібно об'єднати свої зусилля, щоб зробити промисловість екологічнішою. Засновниця та керівник Польської конфедерації приватних роботодавців Хенріка Бохняш навела приклад Польщу, яка почала закривати свої шахти в Катовіце та Гданську при тому, що Польща на 80% залежить від вугільної енергетики. Але процес закриття шахт уже запущений, і робітникам доведеться з цим упокоритися, а державі знайти альтернативні джерела енергії. При цьому Бохняш упевнена, що навіть перехід європейських країн на зелену енергетику глобальну проблему екології не зможе вирішити.

За словами про засновника та президента Всесвітнього Інституту Майбутнього Чандран Наіра, бідні країни Африки та Азії, де не вживають жодних заходів щодо захисту довкілля, зусиллями однієї Європи не можуть бути врятовані. Наприклад, якщо в Китаї закрити більшу частину шахт, мільйони людей втратить роботу. Крім того, неможливо змусити мільйони жителів Китаю відмовитись від транспорту на паливі.

Тому на світовому рівні тема екології останнім часом обговорюється часто, щоб спільними зусиллями країн дійти рішення, яке зможе зберегти навколишнє середовище та уникнути екологічної катастрофи.

Економіка та світове протистояння

Процеси глобалізації сьогодні змінюються, тому кожній державі потрібно зрозуміти свої сильні сторони, аби розвивати саме їх. Спікери одностайні у тому, що треба відходити від тенденції, коли успішність держави вимірюється рівнем ВВП, та оцінювати інші метрики. Адже у світі є країни з низьким ВВП, але вони роблять прориви у технологіях та науці.

Наприклад, Чандран Наїр переконаний, що Азія не зможе жити так, як США чи Європа, оскільки в Азії живе дуже багато людей і вони мають жити по-своєму, а не будувати ліберальну економіку. Тому зараз відбувається напруження між великими державами та Китаєм, оскільки перші намагаються диктувати свої правила.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua