ЄС розробив п'ятий пакет проти Росії: ембарго на постачання вугілля, заборону на операції із чотирма банками

прапор ЄС
Прапор ЄС. Фото: https://pixabay.com

Посли країн Європейського Союзу погодили низку нових санкцій проти РФ у зв'язку з її військовою агресією проти України.

 

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Санкції ще належить затвердити своїм рішенням Раді ЄС.

Що входить до цього пакету, повідомила у своєму Twitter голова Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн.

"Росія веде жорстоку, нещадну війну, зокрема й проти мирного населення України. Нам слід підтримувати максимальний тиск у цей критичний момент. Сьогодні ми пропонуємо п'ятий пакет санкцій", - сказала Урсула фон дер Ляйєн .

Санкційний пакет включає такі заборони:

  • імпорту вугілля з Росії у сумі 4 млрд євро на рік; операцій із чотирма ключовими російськими банками:
  • ВТБ, "Відкриття", Радкомбанк та Новікомбанк; заходу російських суден у порти ЄС та на в'їзд до Євросоюзу російських та білоруських автомобільних перевізників, винятки будуть лише для таких товарів, як "сільськогосподарська продукція та продукти харчування, гуманітарні вантажі та енергетика";
  • експорт на суму 10 млрд євро такої високотехнологічної продукції, як напівпровідники, машини та транспортне обладнання;
  • загальна заборона на участь компаній із РФ у держзакупівлях у країнах ЄС, заборона будь-якої фінансової підтримки російським держустановам із коштів країн-членів Євросоюзу.

ЄС вирішив посилити санкції після того, як стало відомо про російські військові злочини проти українських мирних жителів у нещодавно звільнених містах Київської області.

При цьому Литва стала першою державою Європейського Союзу серед країн-клієнтів "Газпрому", яка досягла незалежності від постачання російського газу. Також від російського газу відмовилися Латвія та Естонія.