"Євросолідарність" обганяє "Слугу народу" вже майже в півтора рази, а "Голос" провалився нижче за 1% - опитування

петро порошенко
Петро Порошенко перед прихильниками. Фото: сайт "Євросолідарності"

На гіпотетичних позачергових виборах Верховної Ради за партію "Європейська солідарність" проголосувало б 22,9% виборців, які визначилися зі своїм вибором. Про це свідчать результати останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За партію "Слуга народу" віддали б голос 16,4% таких громадян, за "Батьківщину" - 11,5%, за "Опозиційну платформу - За життя" - 10,1%, за партію "Наші" - 6,2%, за "Розумну політику" - 5,8%, за "Силу і честь" - 5,1%. Теоретично ще могла б подолати 5%-ний бар'єр до Ради й Радикальна партія: КМІС зараз дає їй 4,3%.

Ще 3,8% набрала б "Українська стратегія Гройсмана", 2,8% - Партія Шарія, 2,5% - "Свобода", 2,2% - "УДАР Віталія Кличка", 1,4% - "Самопоміч", по 0,9% - "За майбутнє" та "Національний корпус", 0,8% - "Пропозиція", 0,7% - "Голос", 0,1% - "Україна – наш дім". Ще 1,6% зазначили іншу партію.

Водночас у президентському рейтингу лідирує чинний глава держави Володимир Зеленський - за нього готові проголосувати 25,1% респондентів, а за його попередника і лідера "Євросолідарності" Петра Порошенка - 21,8%.

За Юлію Тимошенко віддали б голос 11,8%, за Юрія Бойка – 8,3%, за Дмитра Разумкова – 7,2%, за Євгенія Мураєва – 6,5%, за Ігоря Смешка – 6,1%, за Володимира Гройсмана – 4,8%, за Олега Ляшка – 3,9%, за Олега Тягнибока – 2%, за Кіру Рудик – 0,7%, за інших кандидатів – 2%.

Примітно, що на сході України на друге місце після ОПЗЖ за рівнем підтримки вийшла партія Євгенія Мураєва "Наші", при цьому опитування здебільшого проводилося ще до рішення про запровадження сакнцій проти заснованого ним телеканалу "Наш", що могло б помітно вплинути на рейтинг політика.

На півдні ж друге місце після "Слуги народу", а також третє місце на сході після "Наших" посідає "Євросолідарність".

Опитування проведено 5-13 лютого серед 2000 респондентів методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% - для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10%; 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Попереднє таке опитування КМІС проводило 3-11 грудня 2021 року: воно показало лише незначну на той момент перевагу "Євросолідарності" над "Слугою народу", а також значно більшу перевагу підтримки Зеленського над Порошенком.

Крім того, 13-16 грудня ця ж соціологічна служба проводила опитування при меншій вибірці, проте воно зафіксувало повернення на перше місце в рейтингу "Слуги народу", а на третє місце - ОПЗЖ, що контрастувало з аналогічними листопадовим та жовтневим опитуваннями.