Рейтинг Мураєва зрівнявся з Бойком після скандальної заяви МЗС Великої Британії - опитування

євген мураєв, формула країни, агітація
Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua

Підтримка співголови фракції "Опозиційна платформа - За життя" у Верховній Раді Юрія Бойка впала до 7%, а лідера партії "Наші" та екснардепа Євгена Мураєва підросла до 7% від респондентів, що визначився зі своїм вибором на випадок дострокових президентських виборів в Україні.

Про це свідчать результати останнього опитування Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Лідером рейтингу поки залишається чинний президент Володимир Зеленський - за нього готові віддати голос 26%. За Петра Порошенка проголосували б 24,2%, за Юлію Тимошенко – 10,3%, за Ігоря Смешка – 5,4%, за Володимира Гройсмана – 3,1%, за Олега Ляшка – 2%, за Віктора Медведчука – 1,6%, за Олега Тягнибока – 0,9%, за іншого кандидата – 4,3%.

62,5% опитаних при цьому не хочуть, щоб Зеленський усупереч своїй обіцянці балотувався на другий президентський термін. Лише 18,6% підтримують його повторне висунення (і це за підтримки самої кандидатури Зеленського 17,4% від усіх опитаних). 12% обрали варіант відповіді "до наступних виборів ще багато часу", а 6,9% з відповіддю не визначилися.

На гіпотетичних позачергових парламентських виборах перемогла б "Європейська солідарність". За неї проголосувало б 25,2% тих, хто визначився зі своїм вибором, за "Слугу народу" - 18,4%, за "Батьківщину" - 12,6%, за ОПЗЖ - 9%, за партію "Розумна політика", що ще формується, - 8,7%, за партію Мураєва "Наші" – 5,3%, за "Силу та честь" – 4,8%.

Не змогли б потрапити до Ради "Українська стратегія Гройсмана" (3,2%), "Голос" (2,3%), "Свобода" та "УДАР Віталія Кличка" (по 2,2%), Радикальна партія (1,8 %) та Партія Шарія (1,7%). За іншу політсилу хочуть проголосувати 2,7% тих, хто визначився.

Телефонне опитування (САТІ) проводилося 28-31 січня серед 1206 респондентів із усіх підконтрольних Україні регіонів. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,9% із ймовірністю 0,95.

Попереднє аналогічне опитування Центр Разумкова проводив наприкінці жовтня. Він зокрема показав підтримку Мураєва на рівні 3,1% від усіх опитаних, а Бойка - рівно вдвічі більше - 6,2% (проти нинішніх 4,7% в обох).

Після цього Центр Разумкова також проводив у середині листопада особисте опитування, за яким у Мураєва було 4,8%, а у Бойка 10,9% (3,7% та 8,3% від усіх опитаних).

Грудневе особисте опитування Центру Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи" показало підтримку Мураєва вже на рівні 6,3%, а Бойка - 9,2% (5% та 7,5% від усіх опитаних).

22 січня Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що Росія планує окупувати Україну та поставити на чолі її Мураєва. Як Росія, і сам екснардеп це спростували. Зазначимо при цьому, що Росія в грудні 2018 року ввела проти Мураєва санкції.