Представники "Талібану" прибули до Європи для переговорів

Представники "Талібану" прибули до Європи для переговорів
Представники "Талібану" прибули до Європи для переговорів

Угруповання "Талібан" вперше після захоплення влади в Афганістані проведе офіційні переговори із західними чиновниками у Європі. Темою переговорів стануть права людини та гуманітарна допомога афганському народу.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Делегація з 15 людей радикального руху ісламізму "Талібан" прибула в ніч на суботу на літаку, організованому урядом Норвегії. Її очолює міністр закордонних справ уряду Амір Хан Муттакі.

Темою переговорів стануть права людини та гуманітарна допомога афганському народу.

Делегати досі не визнаного жодною країною режиму зустрінуться із представниками Норвегії та Європейського Союзу, а також із представниками Великобританії, Франції, Німеччини, Італії та США.

При цьому міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хюіттфельдт ще до початку переговорів наголосила, що вони "не будуть легітимізацією, або визнанням талібів".

Очікується, що таліби також зустрінуться з афганськими активістами, зокрема жінками-лідерами та журналістами.

Представник Держдепартаменту США заявив, що на порядку денному переговорів буде "формування представницької політичної системи, реакція на невідкладні гуманітарні та економічні кризи, проблеми безпеки та боротьби з тероризмом, а також права людини, особливо освіта для дівчат та жінок".

Спікер "Талібану" Забіхулла Муджахід запевнив, що нова влада Афганістану вжила заходів для "задоволення вимог західного світу", сподівається зміцнити відносини з європейськими країнами "за допомогою дипломатії" і прагне "перетворити атмосферу війни… на мирну ситуацію".

Нагадаємо, після захоплення провінції Панджшер в Афганістані, ісламістський рух "Талібан" оголосив про повний контроль над країною і створив тимчасовий уряд.

Після приходу до влади в серпні "Талібан" запровадив різні обмеження для жінок та дівчат, незважаючи на те, що вони пообіцяли пом'якшити заборони порівняно з першим приходом до влади у 1990-х роках.

Так, таліби заборонили жінкам самостійно подорожувати на відстань понад 72 кілометри.

Крім цього, таліби попросило афганські телеканали припинити показ фільмів та серіалів за участю жінок-акторів. Також у країні дівчатка позбавлені доступу до освіти.

Зазначимо, Сполучені Штати офіційно звільнили американські компанії та представників ООН, які ведуть бізнес із рухом "Талібан", від санкцій США, щоб підтримати потік гуманітарної допомоги в Афганістан.

У свою чергу, Організація об'єднаних націй (ООН) пропонує заплатити майже 6 мільйонів доларів руху Талібану за захист в Афганістані об'єктів ООН. Ці гроші також можуть надіслати на виплату зарплат працівникам Міністерства внутрішніх справ країни.