Рейтинг Порошенко підскочив після підозри у держзраді — опитування

петро порошенко
Петро Порошенко. Фото: сайт "Євросолідарності"

За переобрання чинного президента Володимира Зеленського зараз готові проголосувати 23,5% громадян, які визначилися зі своїм вибором, проти 26,2% місяцем раніше. Про це свідчать результати останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Водночас, підтримка Петра Порошенка зросла до 20,9% від тих, хто визначився, у той час як за опитуванням КМІС 13-16 грудня за нього хотіли голосувати лише 16,7%.

За Юлію Тимошенко наприкінці січня готові віддати голос 11,8%, за Ігоря Смєшка – 9,6%, за Юрія Бойка – 9,3%, за Євгена Мураєва – 6,8%, за Дмитра Разумкова – всього 5% (при 8,1% місяцем раніше), за Володимира Гройсмана – 4,3%, за Олега Ляшка – 3,4%, за Віктора Медведчука – 2,6%, за Олега Тягнибока – 1,1%, іншого ж кандидата собі вибрали 1,7%.

У партійних рейтингах впевнено лідирує "Європейська солідарність", за яку готові проголосувати 18,9% тих, хто визначився з вибором. 13,7% проголосували б за "Слугу народу", 13,3% - за "Батьківщину", 11,6% - за "Опозиційну платформу - За життя", 7,6% - за партію "Розумна політика", що лише формується, 7,4% - за "Силу і честь", 5,5% - за "Наших".

Також шанси пройти у Верховну Раду мають "Українська стратегія Гройсмана" (4,7%), Радикальна партія (4,6%) і "УДАР Віталій Кличко" (4,5%). Ще 3,1% набрала б "Свобода", 2,8% – Партія Шарія, 1,6% – "Голос", а 1% назвали іншу партію.

Головною та реальною опозицією владі 32,3% називають "Євросолідарність", 19,1% - ОПЗЖ, 15,2% - "Батьківщину", 2,7% - "Голос", 1,1% - іншу партію. Водночас 29,6% дати відповідь не змогли.

Також за останній місяць зросла кількість противників балотування Зеленського на другий термін з 58,8% до 62,5%. Кількість прихильників цього кроку відповідно впала з 33,7% до 30,3%.

Крім того, наразі більшість українців (53,6%) підтримує ідею проведення позачергових виборів Ради, а відносна більшість (47,2%) – виборів президента.

Опитування проведено 20-21 січня серед 1205 респондентів методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів із наступним статистичним зважуванням.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% для показників, близьких до 25%; 2,1% для показників, близьких до 12%; 1,4% для показників, близьких до 5%.

Попереднє опитування про політичні уподобання КМІС проводив 13-16 грудня, проте не публікував його результати раніше, оприлюднивши дані лише про підтримку громадянами вступу України до Євросоюзу та НАТО, а також щодо очікування ними російського вторгнення.

Перед цим на початку грудня КМІС також проводив відповідне опитування, проте серед більшої кількості респондентів: за Зеленського тоді було готово проголосувати 27,1% опитаних, за Порошенка – лише 19,7%.

Нагадаємо, що з того часу Порошенко отримав новий процесуальний статус у справі про фінансування "ДНР" та "ЛНР" через закупівлю вугілля наприкінці 2014 – на початку 2015 року. Підозру експрезиденту відправили 20 грудня після того, як він виїхав до Туреччини. Згодом Порошенко поїхав ще до Польщі, проте 17 січня повернувся до України, де його не стали затримувати, а дозволили добровільно прибути до суду щодо обрання запобіжного заходу. Проте, незважаючи на тяжку статтю підозри, суд вирішив відпустити Порошенка під особисте зобов'язання.

Крім того, підозри у цій же справі отримали депутат Ради від ОПЗЖ Віктор Медведчук, котрий перебуває під домашнім арештом, колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин (якому, однак, держзраду не інкримінують), а також бізнесмен Сергій Кузяра, який відсидів, на відміну від решти, у СІЗО, але був випущений у січні під домашній арешт.