У ДБР можуть влаштувати перехресний допит Порошенка та Медведчука у "вугільній" справі

Петр Порошенко. Фото: сайт "Евросолидарности"

Державне бюро розслідувань може провести перехресний допит п'ятого президента України та депутата Верховної Ради від "Європейської солідарності" Петра Порошенка та нардепа від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука у справі про постачання наприкінці 2014 - початку 2015 року вугілля з непідконтрольного Донбасу, у якій обидва проходять підозрюваними. Про це сказала на брифінгу речник ГБР Тетяна Сап'ян.

"Кримінально-процесуальний кодекс не виключає такої можливості. Якщо буде така база та потреба, слідчі зроблять необхідні дії, зберуть фактаж та запросять на перехресний допит двох вищевказаних осіб", – зазначила вона.

При цьому в ДБР, як і раніше, очікують, що Порошенко повернеться в Україну, як і обіцяв, для проведення з ним відповідних процесуальних дій, зокрема обрання йому запобіжного заходу.

"Нагадуємо, що згідно із законом, отримання повідомлення про підозру означає також необхідність обрання запобіжного заходу. Сподіваємося, що таке засідання відбудеться в понеділок, підозрюваний прибуде до суду, як сам анонсував, і всі процесуальні норми будуть дотримані так, як це передбачено законодавством", — сказала Сап'ян.

Водночас, за її словами, поки що немає інформації про час можливого засідання суду з цього питання. Також вона не стала уточнювати, який запобіжний захід вимагає для Порошенка прокуратура.

"Коли буде засідання, тоді й дізнаємося, з чим саме звернулася сторона обвинувачення", — зазначила прес-секретар відомства, нагадавши, що слідство клопотало про арешт фігуранта.

Спікер ДБР нагадала, що 17 грудня слідчі намагалися вручити йому повістку на допит, але Порошенко їх проігнорував, а вже через кілька годин купив авіаквиток до Стамбула і залишив Україну.

"Таким чином, заяви адвокатів про те, що це була заздалегідь спланована поїздка, не відповідають дійсності", — зазначила вона, додавши, що ухилення Порошенка від процесуальних дій може розцінюватися як один із ризиків, який дасть підстави слідчому судді застосувати "суворішу" міру запобіжного заходу.

При цьому трохи пізніше прес-служба ДБР опублікувала повідомлення слідчого судді Печерського районного суду Києва Олексія Соколова про те, що засідання щодо обрання запобіжного заходу Порошенку призначено на 17 січня, як і просив захист підозрюваного, на 11:00.

10 січня цей суд продовжив домашній арешт у цій справі щодо Медведчука. Йому ще 8 жовтня було повідомлено про підозру за частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 111, а також частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу (державна зрада та створення терористичної організації, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

На думку слідства, саме так слід трактувати те, що нинішній нардеп від ОПЗЖ у 2014-2015 роках, не обіймаючи офіційних посад, курував схему постачання вугілля з непідконтрольних територій України на підконтрольні, погоджуючи відповідні питання з тодішнім керівництвом України та владою Росії.

Самому тодішньому керівнику України підозру за тими самими статтями відправили вже дистанційно 20 грудня, після його виїзду до Туреччини.

Крім того, підозри у цій же справі отримав колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, проте держзраду йому не інкримінують.

Першим же фігурантом справи ще у вересні став бізнесмен Сергій Кузяра, який забезпечував, за даними слідства, організацію згаданих поставок вугілля і контролював оплату за нього. Примітно, що Кузяра був затриманий у Туреччині, куди згодом вирушив з України й Порошенко, та відправлений, на відміну від останнього, назад до України, де був взят під варту. Однак 12 січня адвокати бізнесмена повідомили ЗМІ, що Печерський райсуд відпустив його під домашній арешт.