Росія заблокувала частину акваторії Чорного та Азовського морів — МЗС України висловило протест

флот рф
Кораблі російського флоту. Фото: Міноборони РФ

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з тим, що Російська Федерація блокувала частину акваторії Чорного та Азовського морів, а також Керченську протоку під приводом проведення військово-морських навчань, повідомляє прес-служба відомства.

"Безпрецедентна з охоплення площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях", — йдеться у заяві.

У міністерстві зазначають, що такі дії Росії можуть спричинити складні економічні та соціальні наслідки для портів України.

"Подібні агресивні дії Російської Федерації як частина її гібридної війни проти України неприпустимі. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права", — наголошує МЗС.

Головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко опублікував карту перекриття районів Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань флоту РФ, які відбудуться з 13 по 19 лютого 2022 року.

Карта місця навчань

З карти випливає, що на час навчань буде повністю заблоковано Керченську протоку, а доступ до чорноморських портів України залишиться в межах територіальних вод смуги завширшки 12 миль від берега.

Наприкінці січня 2022 року Росія вже проводила навчання у Чорному морі, у яких брали участь понад 20 кораблів. Вони відпрацьовували організацію зв'язку, безпечне маневрування у районах з інтенсивним судноплавством, протиповітряну оборону у морі.

Після проведення артилерійських стрільб по мішеням, що імітують кораблі, та засобам повітряного нападу умовного супротивника, російські кораблі тоді повернулися до місць базування.

Наприкінці січня 2022 року через нарощування російських військ на кордоні з Україною Іспанія направила військові кораблі для підтримки сил НАТО у Середземному та Чорному морі.

При цьому міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликає не піддаватися на дезінформацію, яку розповсюджують іноземні ЗМІ щодо гіпотетичного масштабного вторгнення Росії в Україну.