Суд заборонив діяльність партії Іллі Ківи

Илья Кива. Фото: Первый национальный канал Белорусского радио

Восьмий апеляційний суд Львова 15 червня заборонив Соціалістичну партію України, яку Міністерство юстиції України включило до списку проросійських політичних сил.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє громадська організація "Рух ЧЕСНО".

Майно партії та всіх її організацій, згідно з рішенням суду, буде передано державі. Рішення про заборону Соціалістичної партії може бути оскаржене у Верховному Суді.

"Доводи СБУ та Мін'юсту проти СПУ полягали в антиукраїнській та проросійській діяльності та висловлюваннях останніх трьох керівників партії, насамперед — Іллі Ківи. Зокрема, згадувалося про вітання Ківой Володимира Путіна з днем ​​народження, ідеалізацію його діяльності, а також про справу щодо державної зради Ківи", - наголосив аналітик організації "Рух ЧЕСНО" Ігор Фещенко.

За інформацією СБУ, хоча Ківа з 2019 року не є офіційним керівником партії, він і далі впливає на неї.

На сайті партії публікації подавалися про входження Ківи до ОПЗЖ як делегування від СПУ.

Згідно з матеріалами справи, до цього дня Соціалістичну партію України очолює Віктор Заїка – директор іменного благодійного фонду Іллі Ківи "Звільнення".

Крім цього, очолювана Ківой організація "Всеукраїнський рух боротьби з фашизмом "Патріоти за життя", як і його благодійний фонд, зареєстровані за тією ж адресою, що й Соціалістична партія України.

"Окрім цього, як аргументи за заборону наводилася антиукраїнська діяльність окремих керівників осередків СПУ, зокрема Олександра Онищенка. Він очолює Київський міський осередок партії, а також висувався від нього на виборах народних депутатів у 2019 році", - йдеться у повідомленні.

Соціалістична партія   – одна із найстаріших політичних сил незалежної України. З заснування у 1991 році та до 2010-го її очолював Олександр Мороз.

Олександр Мороз залишив керівництво в партії, а потім започаткував свій політпроект "Соціалістична партія Олександра Мороза". Під час Революції Гідності головою партії було обрано тодішнього народного депутата від Партії регіонів Миколу Рудьковського.

А з 2017 року партію очолював колишній народний депутат та державний зрадник Ілля Ківа.

Раніше суд заборонив діяльність партії "Наші", головою якої є екс-депутат Верховної Ради Євген Мураєв.

Зазначимо також, що Верховна Рада 3 квітня ухвалила загалом законопроект №7172-1, який передбачає прискорений розгляд судами питань про заборону партій, а також конфіскацію всього їхнього майна після такої заборони. У середині травня закон підписав і Зеленський.