У Казахстані скасували режим надзвичайного стану

У Казахстані скасували режим надзвичайного стану
У Казахстані скасували режим надзвичайного стану

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв не продовжуватиме режим надзвичайного стану, запроваджений у столиці країни та низці регіонів.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомила пресслужба Токаєва, передає інформаційне агенство "КазТАГ".

"З півночі 19 січня припиняється дія режиму НС у містах Нур-Султан та Алмати, а також в Алматинській, Атирауській, Жамбилській, Кизилордінській та Мангістауській областях. Таким чином, вся країна повертається до нормального життя. Скасовуються введені на період НП комендантська година та інші обмеження", — повідомив речник президента Казахстану Акорди Беріка Уалі.

Він додав, що завдяки єдності та згуртованості народу, роботі правоохоронних органів та армії на всій території Казахстану відновили порядок та спокій.

Нагадаємо, на початку січня Казахстан накрила хвиля протестів, які призвели до сутичок протестувальників із силовиками та до масових заворушень та погромів. Тоді на всій території Казахстану оголосили надзвичайний стан із комендантською годиною з 23:00 до 7:00.

Щоб придушити мітинги, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв попросив військової допомоги у Організації договору колективної безпеки (ОДКБ). Країни-учасниці організації відправили своїх військових та техніку до Казахстану "з метою стабілізації та нормалізації обстановки в країні".

Як повідомлялося, внаслідок масових заворушень у Казахстані загинули 164 особи.

Найбільше загиблих зареєстровано у колишній столиці та трьох регіонах. Зокрема, в Алмати, за даними міністерства, загинули 103 особи (зокрема двоє дітей), у Кизилордінській області – 21 особа, у Жамбилській – 10, в Алматинській – вісім.

Зазначимо, за попередніми підрахунками, збитки для бізнесу від заворушень у Казахстані оцінюються в $220 млн.