"Я є пенсіонером": Назарбаєв вперше після подій звернувся до народу, визнавши повноту влади Токаєва (ВІДЕО)

Нурсултан Назарбаєв
Нурсултан Назарбаєв. Фото: сайт першого президента Казахстана

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який має також офіційний титул Єлбаси (лідер нації), вперше після початку протестів і масових заворушень у країні звернувся до співвітчизників, заявивши про визнання всієї повноти влади нинішнього президента Касим-Жомарта Токаєва.

Текст звернення казахською та російською мовами був опублікований на сайті Назарбаєва, при цьому російськомовна частина помітно більша і загалом інформативніша за казахську, відрізняючись від неї за змістом. Крім того, його прес-служба опублікована відео, де Назарбаєв цей текст із двох частин зачитує.

Зокрема, 81-річний політик заявив, що нікуди не їхав з міста, що є столицею Казахстану і було перейменованого на честь нього.

"Я в 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву і з того часу є пенсіонером. Зараз перебуваю на заслуженому відпочинку в столиці Казахстану і нікуди не їхав. Президент Касим-Жомарт Токаєв має всю повноту влади. Він є головою Ради безпеки", – наголосив Назарбаєв.

Також він заявив, що незабаром президента буде обрано головою партії "Нур Отан". У листопаді 2021 року, нагадаємо, було заявлено, що Назарбаєв ухвалив рішення передати повноваження лідера партії Токаєву, проте формально відповідну процедуру поки що не було проведено.

"Тому жодного конфлікту чи протистояння в еліті немає. Чутки на цю тему абсолютно безпідставні", — наголосив перший президент Казахстану.

Він також прокоментував події в країні, що відбулися на початку січня, назвавши їх "нападом на Казахстан" і загрозою для його цілісності та незалежності.

"Січневі події вразили весь Казахстан. Метою цих організованих заворушень та атаки на Казахстан було руйнування цілісності країни та засад держави. Ці події ще раз показують, що незалежність потрібно берегти як зіницю ока, як крихкий посуд, що вимагає особливо дбайливого ставлення", — заявив Назарбаєв.

У той же час, звертаючись казахською мовою, він дав більш розгорнуту характеристику події, поклавши провину на організовані групи терористів.

"Організовані екстремістські групи викликали масові заворушення в країні та вчинили теракти. В результаті постраждали наші мирні жителі. Терористи загрожують нашій країні та нашому суверенітету, миру й цілісності та позбавляють нас нашого процвітання", — зазначив перший президент.

За його словами, основи казахстанської державності не вдалося підірвати саме завдяки оперативним рішенням Токаєва, підтримка якого є "громадянським обов'язком кожного з нас". Екскерівник країни також висловив співчуття рідним та близьким загиблих, а постраждалим побажав якнайшвидшого одужання.

"Трагедія, що відбулася, стала для всіх нас уроком. Важливо з'ясувати, хто організував усі ці погроми та вбивства. Слідство дасть відповідь на це питання", — переконаний він.

У той же час Назарбаєв похвалився тим, що протягом свого президентства "не покладаючи рук працював в ім'я Батьківщини" і за цей час, за його словами, було зміцнено кордони Казахстану та проведено прогресивні реформи.

"Стабільність і спокій у країні завжди були моєю метою. Усім нам треба берегти ці неминучі цінності. Ми обов'язково пройдемо через кризу і станемо ще сильнішими. Президент висунув нову програму реформ, спрямовану на підвищення добробуту народу. Цю програму треба підтримати... Дякую вам за підтримку мого курсу реформ та модернізації, який я проводив, перебуваючи на посаді глави держави", – додав він.

<div><br></div>

Нагадаємо, що Назарбаєв був керівником Казахстану понад 40 років, у 1979 році ставши секретарем Центрального комітету Компартії радянської республіки, у 1984 році – очоливши її Раду міністрів, а у 1989 році – Верховну раду. Остання призначила його в 1990 році на новостворену посаду президента Казахської РСР, а в 1991 Назарбаєв вперше був обраний президентом вже незалежної країни на виборах, які, однак, були безальтернативними.

У березні 2019 року Назарбаєв подав у відставку з посади президента. Новим главою держави автоматично став Токаєв, який обіймав посаду голови сенату (верхньої палати парламенту), а згодом він переміг, за офіційними даними, на президентських виборах, що відбулися 9 червня 2019 року.

Назарбаєв, однак, спочатку зберігав свої інші посади, а в країні продовжував існувати культ його особистості, зокрема, столиця країни була перейменована з Астани в Нур-Султан, у зв'язку з чим реальним керівником країни до січня 2022 багато хто називав саме його. При цьому ще у квітні 2021 року Назарбаєв передав Токаєву посаду голови консультативно-дорадчої Асамблеї народу Казахстану, а у листопаді висловив намір передати йому посаду голови правлячої партії "Нур Отан", проте, як і раніше, залишався головою Ради безпеки Казахстану.

Закон про цей орган свідчить, що особисто Назарбаєв як перший президент та Лідер нації має право обіймати цю посаду довічно. Проте 5 січня Токаєв на тлі заворушень, що спалахнули в Казахстані, оголосив, що Радбез відтепер очолює він, а не Назарбаєв. Причому того ж дня радикальними протестувальниками було знесено прижиттєвий пам'ятник Назарбаєву в Талдикоргані - адміністративному центрі найбільшої за населенням Алматинської області.

Пізніше прес-секретар Назарбаєва Айдос Укібай заявив, що той нібито добровільно передав Токаєву повноваження голови Ради безпеки, при цьому він фізично весь час кризи перебував у Нур-Султані та підтримує дії Токаєва щодо придушення заворушень. Проте сам Назарбаєв з кінця грудня 2021 себе публічно ніяк не проявляв, тому до 18 січня було невідомо, де він насправді знаходиться і яку позицію займає в ситуації, що склалася.

При цьому 11 листопада Токаєв звинуватив Назарбаєва у виплеканні олігархів у Казахстані та анонсував запровадження механізму, за яким ті будуть зобов'язані "ділитися з народом" своїм багатством.

Варто також зазначити, що після заворушень у Казахстані, тригером яких стало підвищення ціни на скраплений газ, з держкомпаній "Казтрансгаз" та "Казтрансойл", як повідомляли ЗМІ, було звільнено їхніх керівників Дімаша Досанова і Кайрата Шаріпбаєва. Обидва вони є зятями Назарбаєва. А 17 січня третій зять екс-президента Тимур Кулібаєв заявив про звільнення з посади голови національної палати підприємців "Атамекен".