"Україна може вступити до НАТО без ПДЧ", - голова американського посольства в Україні

"Україна може вступити до НАТО без ПДЧ", - голова американського посольства в Україні

Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін заявила, що, на її думку, Україна зможе стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства, як це зараз мають намір зробити Фінляндія та Швеція.

Про це вона повідомила в інтерв'ю "Європейській правді"

Вона пояснила, що ця норма не є обов’язковою частиною процедури входження країни до альянсу.

"План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ", - розповіла Квін.

Водночас, вона зазначила, що ПДЧ — це не процедура, а механізм. Насамперед він дозволяє державі досягти вимог, яким країна має відповідати. Але якщо держава відповідає нормам НАТО щодо низки пунктів – ПДЧ стає непотрібним, пояснює Квін.

"Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не повинна отримувати План дій щодо членства і виконувати його у разі, якщо ви загалом відповідатимете більшій частині вимог", — резюмувала глава посольства США в Україні.

Нагадаємо, що соціал-демократична партія Швеції підтримала вступ країни до НАТО. Заявку на вступ до альянсу планують подати 17 травня. Раніше, 15 травня, Фінляндія офіційно подала заявку на членство в організації Північноатлантичного договору (НАТО).