Україна закликала Радбез ООН дати оцінку ініціативі Держдуми РФ про визнання "ДНР" та "ЛНР"

оон
Будівля ООН у США. Фото: pixabay.com

Звернення Держдуми РФ до президента Росії Володимира Путіна із закликом визнати незалежність "ДНР" і "ЛНР" можуть розглянути в Раді Безпеки ООН. Про це у своєму Twitter повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Україна офіційно звернулася з ініціативою обговорити постанову Держдуми РФ про визнання т.зв. "ЛДНР", яка підриває Мінські домовленості та процес мирного врегулювання", - йдеться у повідомленні.

Він зазначив, що Україна закликає розглянути звернення Держдуми щодо необхідності визнання незалежності "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" на засіданні з імплементації Мінських домовленостей, яке відбудеться 17 лютого.

Нагадаємо, Держдума ухвалила звернення 15 лютого 2022 року. За відповідний проєкт ухвали №58243-8 проголосував 351 депутат, 16 виступили проти, а один утримався.

Документ було внесено ще 19 січня фракцією Комуністичної партії РФ. Він передбачає звернення з цього питання до Путіна безпосередньо, без консультацій із Міністерством закордонних справ РФ.

Президент РФ Путін взяв звернення до відома, але вважає головним завданням виконання Мінських угод. Водночас у РФ вважають, що видавати російські паспорти мешканцям Донецької та Луганської областей Росія може.

У свою чергу Верховна Рада звернулася до ООН, Єврокомісії, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів держав світу із закликом не визнавати незалежність самопроголошених утворень на території Донецької та Луганської областей.