В Україну прибула перша партія летальної зброї зі США

В Україну прибула перша партія летальної зброї зі США
В Україну прибула перша партія летальної зброї зі США

Вранці 22 січня в Україну прибула перша з кількох партій пакету військової допомоги від США на суму 200 млн. доларів, виділення якої санкціонував президент США Джо Байден у грудні 2021 року.

Про це повідомила прес-служба посольства США у Києві.

Військова допомога включає майже 100 тонн летальної зброї та спорядження, у тому числі боєприпаси для ЗСУ на лінії фронту, повідомляє американське посольство.

Фото: прес-служба посольства США у Києві

"Ця допомога, що включає близько 200 тис. фунтів (близько 90 тонн -   Delo.ua) летальної зброї, у тому числі боєприпаси для захисників України на лінії фронту, демонструє жорстку відданість Сполучених Штатів суверенному праву України на самооборону", - йдеться у повідомленні.

Фото: прес-служба посольства США у Києві

Дипломати також розповіли, що минулого року Сполучені Штати надали Україні допомоги у сфері безпеки на суму понад 650 млн. доларів. А починаючи з 2014 року, наша країна отримала такої допомоги на суму 2,7 млрд доларів.

"Сполучені Штати продовжать надавати таку допомогу для підтримки Збройних сил України, підтримуючи їх у захисті суверенітету та територіальної цілісності України від російської агресії", – наголосили у посольстві.

Крім того, у відомстві зазначили, що як повідомив президент США Джозеф Байден президенту РФ Володимиру Путіну, "у разі подальшого вторгнення Росії в Україну Сполучені Штати нададуть Україні значно більше обладнання для оборони на додаток до вже наданого".

Раніше повідомлялося, що США передадуть Україні бойові гелікоптери Мі-17 , які раніше призначали Афганістан. Подібне озброєння має створити потенційний щит від руйнівних бомбардувань РФ та електромагнітних атак, які, ймовірно, будуть йти разом із будь-яким наступом на Україну.

Крім того, США дозволили своїм союзникам постачати зброю Україні. Першими вирішили скористатися цим правом країни Балтії, які вже офіційно заявили , що відправлять протитанкові ракетні комплекси Javelin та ракети інших видів.

Наприкінці 2021 року президент США Джозеф Байден підписав Закон про повноваження в галузі національної оборони (NDAA) на 2022 рік, який передбачає витрати на оборону у розмірі 770 мільярдів доларів. Закон про повноваження в галузі національної оборони передбачає виділення 300 мільйонів доларів для сприяння безпеці України — кошти будуть витрачені на підтримку ЗСУ.