НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Запобіжний захід Порошенку оберуть у день його повернення в Україну — ГБР

Петро Порошенко. Фото: сайт партії "Європейська солідарність"
Порошенка можуть заарештувати 17 січня. Фото: прес-служба "Європейської солідарності"

Органи досудового розслідування розраховують на проведення всіх необхідних процесуальних дій, у тому числі обрання запобіжного заходу народному депутату, п'ятому президенту України Петру Порошенку, у день його повернення до країни, тобто 17 січня.

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань.

Співробітники ДБР ще 17 грудня намагалися вручити повістку про виклик Порошенка, проте він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку. Після цього слідчий звернувся до Печерського райсуду Києва з відповідним клопотанням про обрання щодо підозрюваного запобіжного заходу.

Але Порошенко з 17 грудня перебував за кордоном і до суду він не прийшов у призначений день. Більше того, він заздалегідь публічно заявив , що не збирається порушувати свої плани через виклик, оскільки вважає справу проти нього сфабрикованою.

У ГБР просто констатували факт — п'ятий президент України ухилився від явки до суду.

"Ухилення п'ятим президентом України від виконання процесуальних обов'язків підозрюваного та від явки до суду може розцінюватися як один із ризиків, що дає підстави слідчому судді для ухвали рішення про застосування найсуворішого запобіжного заходу", — сказано в заяві ДБР.

Напередодні адвокат політика Ігор Головань заявив, що суд вже ухвалив рішення про затримання Порошенка з метою примусової доставки його до суду. При цьому, за його словами, офіс генпрокурора і Печерський суд чомусь приховували існування документа.

У свою чергу сам Порошенко повідомив, що 17 січня він повернеться до Києва, щоб з'явитися до суду та провести зустріч із генеральним прокурором, користуючись правом народного депутата на невідкладний прийом.