Зеленський пропонує дати гарантії безпеки України поза НАТО з міжнародним фінансуванням ЗСУ

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський на Донеччині 17 лютого 2022 року. Фото: прес-служба президента

Президент Володимир Зеленський заявляє, що Україна веде з певними країнами переговори щодо надання їй міжнародних гарантій безпеки України поза НАТО із забезпеченням міжнародного фінансування її Збройних сил. Про це він розповів у інтерв'ю "РБК-Україна".

Глава держави наголосив, що окрім Росії, яка категорично не бажає бачити Україну в Північноатлантичному альянсі, є позиція і "деяких" країн самого НАТО, які раді бачити в ньому Україну лише на словах, а насправді "роблять усе, щоб ми туди не дійшли".

"Ми говоримо з усіма лідерами, особливо з тими, хто сумнівається, з тими, які мають контакти з РФ. Ми говоримо, що ми на шляху до альянсу. НАТО – єдиний, по суті, сьогодні з існуючих безпекових союзів, до якого Україна могла б приєднатися. Для нас там є позиція відкритих дверей. Але на цьому шляху велика відстань – роки та місяці, особливо якщо буде ескалація. Проходячи цей шлях, ми маємо отримати систему гарантій", - сказав він.

За словами Зеленського, такі гарантії хоча б теоретично не повинні поступатись системі, яку пропонують самим країнам НАТО.

"Ми про це говоримо твердо. Для нас це сьогодні єдина альтернатива нинішній ситуації, коли ми захищаємо самі себе. Решта – це розповіді, популістські заяви. Наші 200 тисяч озброєних професійних людей – це все, що є в реальності", - зазначив президент.

На думку глави української держави, сьогодні вже жодна країна не має "стовідсоткової впевненості, що завтра з ними нічого не станеться", навіть якщо вона перебуває у тому чи іншому союзі.

"У багатьох з'явилися сумніви. Проте, окрім теоретичних речей, закликів, законів, постанов парламенту, є дуже прагматична історія. Ми можемо збільшити армію вдвічі-втричі, але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги. Для нас це проблема. Тому якщо ви, наші партнери, кажете, що це наші спільні цінності, то давайте і витрачати на них разом. І ні, це не альтруїзм. Це про те, що завтра і на вас підуть. Підуть і далі, після чого виникне міграційна криза і так далі", - заявив він.

Президент також ствердно відповів на запитання, чи зустрічає він розуміння необхідності надання таких гарантій у людей, з якими спілкується.

"Так. Ми підняли це питання на рівень тих лідерів, які, як ми вважаємо, повинні бути за цим столом, які дадуть нам гарантії, включаючи пункт про сильну, забезпечену, фінансовану, озброєну армію. Це все одно повинні бути країни, які потім, раптом що трапиться, повинні нести відповідальність - сильні цього світу", - заявив Зеленський.

Він констатував, що фінансування української армії зараз лежить лише на держбюджеті самої України, висловивши думку про зацікавленість у її розвитку й інших країн.

"Фінансування армії – номер один. Навчання, реабілітація тощо. Потужна незалежна армія на території Східної Європи, яка захищає Україну і не тільки, бо стримує будь-які подальші посягання. У цьому немає ноу-хау. Тільки сьогодні все це на забезпеченні бюджету України. За винятком деякого озброєння, яке нам постачають партнери. Але я ще раз говорю – вони допомагають собі", - сказав президент.

У відповідь на репліку про те, що така допомога дістається Україні не безкоштовно, Зеленський додав, що все одно ці країни таким чином допомагають собі ж, але Україна їм вдячна, оскільки без їхньої допомоги ситуація була б явно гіршою.

Крім того, Зеленський дав зрозуміти, що українська сторона хотіла б отримати від Європи гарантії збереження транзиту російського газу своєю територією як альтернативний маршрут у разі запуску нового газопроводу "Північний потік-2", що веде з РФ до Німеччини дном Балтійського моря.

"От чому ми з "Північним потоком-2" так мучимося? Та заради бога, та нехай ще сто "потоків" зроблять через чужі території. Тільки якщо є одне європейське законодавство, яке це все регулює, де немає монополій, то чого ви хочете від нашої труби? Пустіть чужий газ через нашу трубу. Чого ви його блокуєте?" – сказав президент.

При цьому він наголосив, що бажані Україною гарантії безпеки передбачають не розміщення іноземних військ на українській території, а лише допомогу у розвитку української армії.

"Все це одна спільна історія. І плюс якісь гарантії. Всі ж є прагматичними. Ми ж розуміємо, за нас помирати ніхто не буде. Питань немає. Ми говоримо – спасибі. Мало того, ми не хочемо опинитися в ролі тієї країни, яка живе в ілюзії, що за неї всі помиратимуть, а коли почнеться агресія – то будемо не готові. Ми точно цього не хочемо. Ми відразу визнаємо: нам військові люди з чужими прапорами на нашій території не потрібні... Але ми хочемо все інше", - зазначив Зеленський.

За словами президента, у разі розміщення Україною чужих військ "дестабілізація буде у всьому світі", а також це дасть Росії зайвий привід підтримувати риторику щодо наявності іноземних військових баз в Україні, через що їй необхідно "захищатися".

"І, звичайно ж, крім прагматичних речей, потрібен глобальний документ. Колективом "нормандського формату" ми не відбудемося. І ніхто не відбудеться. Сильні цього світу, включаючи Штати та Росію, сядуть і підпишуть, що є такий ось шлях. Але там має бути три-чотири-п'ять пунктів щодо безпеки нашої країни. Тоді це розмова", - резюмував він.

Нагадаємо, що в ході візиту до Києва 8 лютого і зустрічі з Зеленським президент Франції Емманюель Макрон заявив про необхідність розробки в контексті деескалації ситуації навколо України та Росії якоїсь нової системи гарантій безпеки, однак не розкрив суть такої ініціативи навіть після відповідного питання на пресконференції.

7 лютого Макрон їздив до Москви і зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним, після чого останній заявив, що французький лідер зробив низку цікавих пропозицій щодо України, "про які ще рано говорити". На думку російського президента, спочатку слід дочекатися реакції на них із Києва.

Крім того, 14 лютого після зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем Зеленський заявив, що обговорював із ним "необхідність закладення в архітектуру європейської безпеки конкретних юридичних гарантій, здатних захистити державу Україна".