Зеленський пообіцяв представити проекти законів про особливий статус та вибори на Донбасі - Шольц

Олаф Шольц
Олаф Шольц. Фото: скріншот трансляції пресконференції

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляє, що український президент Володимир Зеленський запевнив його в тому, що Україна представить проекти законів про особливий статус та вибори на Донбасі для дискусії.

Про це він сказав на прес-конференції після переговорів із Зеленським, що тривали близько двох годин. За словами Шольца, він дійшов єдиної думки з главою української держави щодо важливості переговорів із Росією у "нормандському форматі".

"І президент мене запевнив у тому, що Україна надасть проекти законів про особливий статус та місцеві вибори для дискусії", - зазначив німецький канцлер.

Також він зазначив, що сторони дотримуються єдиної думки щодо стурбованості нинішньою ситуацією на українсько-російському кордоні.

"Військова активність Росії для нас необґрунтована. Немає логічних причин для цього нарощування військового потенціалу, і ці гарантії з безпеки сьогодні були центральною темою наших переговорів. Я можу сказати ще раз і наголосити, що суверенітет та територіальна цілісність України для Німеччини не можуть бути предметом переговорів", – додав політик.

Канцлер підкреслив, що подальша агресія РФ проти України призведе до серйозних політичних, економічних та геостратегічних наслідків, про що заявить у вівторок і в Москві, а також подякував Україні за стриману поведінку в нинішній ситуації, закликавши продовжувати реагувати так і надалі.

"Наша спільна мета - уникнути ескалації. Для цього ми працюємо на всіх рівнях дуже інтенсивно, тісно і довірливо. Дуже важливі прямі переговори з Києвом та Москвою. Ми готові до серйозного діалогу з Росією щодо питання європейської безпеки. НАТО та США надали Росії конкретні пропозиції, які ми підтримуємо, і ми очікуємо зараз від Росії на реакцію у відповідь", - зазначив Шольц.

За словами глави німецького уряду, Німеччина дуже активно працює над тим, щоб підготувати пакет санкцій проти РФ на випадок подальшої ескалації.

"Ми дієздатні будь-якої миті. Ми це дуже добре обговорювали з нашими друзями в США, з американським президентом, у рамках ЄС. Ми інтенсивно дискутуємо, і ми будь-якого дня можемо прийняти необхідні рішення", - сказав він.

Шольц констатував, що така робота є очевидною та зрозумілою, і в рамках переговорів, які Німеччина вела з Росією, вона завжди чітко заявляла, що саме так і буде.

"Тобто існує рішучість, підготовленість з боку НАТО, Німеччини, США, і не слід сумніватися, що ми не знаємо, що робити. Якщо ситуація настане, це будуть заходи, які матимуть серйозний вплив на Росію. Але зараз йдеться саме про те, щоб запобігти такій ескалації, йдеться про деескалацію", - пояснив він.

Зеленський при цьому висловив невдоволення тим, що ані від Шольца, ані від інших західних лідерів досі не отримав конкретних відповідей, які санкції буде накладено на Росію у разі подальшої агресії.

Питання ж членства України в НАТО, на думку Шольца, на даний момент не актуальне, і тому "трохи дивно, що російський уряд зробив предметом великих політичних дискусій питання, яке не стоїть зараз на порядку денному". Канцлер при цьому наголосив, що сам принцип вільного вибору альянсів не може бути предметом дискусій.

"Йдеться не про якісь сфери впливу, де одна держава може наказати іншій, де їй бути чи не бути. Завдання на цей час - у тому, щоб прийти до деескалації. Для цього є "нормандський формат", є Мінські домовленості, є Рада НАТО-Росія, різні формати, які надає ОБСЄ. Ось у цьому зараз є наше завдання", - сказав німецький прем'єр.

При цьому він запевнив, що Німеччина стоїть пліч-о-пліч на стороні України, "вражена демократичним рухом країни" і підтримує її на європейському шляху.

Шольц також заявив, що жодна країна не підтримувала Україну фінансово так сильно, як Німеччина, що зробило українську економіку "незалежнішою від зовнішнього впливу", та запевнив, що Німеччина продовжуватиме цю підтримку.

"Тому я радий, що можу сьогодні оголосити про швидку виплату 150 млн євро з поточного незв'язаного фінансового кредиту та можу оголосити новий незв'язаний фінансовий кредит", - сказав глава німецького уряду.

У свою чергу, Зеленський уточнив, що він із Шольцем обговорював "необхідність закладення в архітектуру європейської безпеки конкретних юридичних гарантій, здатних захистити державу Україна".

Також, за його словами, з німецьким канцлером обговорювалися питання економічної, енергетичної та безпекової підтримки України, оскільки вона є "надійним союзником та справжнім форпостом демократії в регіоні і без України створення дієвої архітектури безпеки в Європі неможливе".

"Ми поділяємо спільне бачення, що ескалація на українсько-російському кордоні становить безпрецедентний виклик для Європи та всього світу. Тому позиція наших партнерів, а також конкретні дії щодо підтримки України, зміцнення стійкості та обороноздатності нашої держави є виграшними для всього регіону, для Євросоюзу загалом", - заявив президент.

Зеленський також висловив задоволення тим, що останніми тижнями пройшли одразу дві зустрічі - у Парижі та Берліні - політичних радників лідерів "нормандського формату" (Україна, Росія, Німеччина та Франція) і заявив, що українська сторона очікує, що найближчим часом вдасться провести й наступні переговори, домовившись про саміт лідерів чотирьох країн.

Крім того, сторони обговорювали на зустрічі питання щодо запровадження комплексного пакету санкцій проти Росії у разі подальшої ескалації з її боку.

"Ми обговорили питання запровадження комплексного пакету санкцій проти можливої агресії. Моя позиція чітка: найдієвішим підходом у протидії агресії є застосування превентивних сигналів", - заявив Зеленський.

Президент також зазначив, що для України дуже важливим є питання закупівлі озброєння та військової техніки із застосуванням механізмів Агентства НАТО з підтримки та закупівель, і воно також порушувалося під час бесіди з Шольцем.

Він також заявив, що у стратегічній перспективі одним із ключових елементів "української стійкості та стабільності в регіоні" мають стати німецькі інвестиції. У зв'язку з цим Зеленський повідомив, що ініціює проведення у 2022 році п'ятого українсько-німецького економічного форуму.

Крім того, Зеленський повідомив, що сторони докладно обговорили безпекові ризики, пов'язані із можливим запуском газопроводу "Північний потік-2", що йде з Росії до Німеччини.

"І тут у нас є деякі розбіжності в оцінці. Я нагадав: наша позиція незмінна, ми розглядаємо "Північний потік-2" на сьогодні виключно через призму енергетичних загроз та загроз для нас і для регіону. Ми чітко розуміємо, що це геополітична зброя", і саме тому Україна вимагає енергетичних гарантій та гарантій безпеки", - сказав він.

Як зазначив президент України, він запропонував Шольцу розпочати стратегічний спільний діалог в енергетичній сфері, в рамках якого такі гарантії будуть вироблені. За словами Зеленського, "важливо, щоб Німеччина стала гарантом продовження транзиту газу територією України".

Президент також зазначив, що Україна розраховує на підтримку Німеччиною її повноправного членства в Європейському союзі, оскільки такий крок "став би потужним сигналом для підтримки геополітичного вибору українського народу, визнаного нашим законодавством та багатьма державами світу".