США та ЄС не відключатимуть Росію від SWIFT – Reuters

США та ЄС не відключатимуть Росію від SWIFT – Reuters

Офіційні особи США та Європейського союзу завершують роботу над великим пакетом санкцій на випадок вторгнення Росії в Україну, які націлені на російські банки, але не включають заборони РФ на доступ до фінансової системи SWIFT.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, які знайомі з переговорами світових лідерів.

За даними європейських та американських чиновників, повна заборона Росії на участь у системі фінансових транзакцій SWIFT не розглядалася через заперечення з боку європейських країн.

Європейські кредитори висловили стурбованість тим, що заборона Росії на участь у SWIFT означатиме, що кредити на мільярди доларів, які вони мають у Росії, не будуть погашені.

За словами одного з джерел, санкції проти великих російських банків все одно вплинуть на російський фінансовий сектор і економіку.

Один з американських чиновників заявив, що до числа російських банків, на які поширюються санкції, можуть входити найбільші фінансові інститути Росії, що підтримуються державою ВТБ і Ощадбанк.

"Обидві установи вже перебувають під секторальними санкціями, запровадженими Міністерством фінансів США після того, як Росія анексувала український Крим, що обмежує їх можливості залучати капітал у Сполучених Штатах, але майбутні санкції повного блокування матимуть набагато серйозніші наслідки", - сказало джерело видання.

Як повідомляється, мета полягає в тому, щоб розробити санкції, які справді вдарили б по росіянах, але при цьому слідкувати за побічними збитками для тих, хто їх запроваджує, визнаючи, що санкції явно сильніше вдарять по Європі.

За словами трьох джерел, санкції також будуть спрямовані проти російських олігархів, а також включатимуть контроль за експортом компонентів, які виробляє Росія для технологічного та збройового секторів.

За словами американських та європейських чиновників, США та європейські союзники зосередилися на санкціях, запроваджених у разі фізичного вторгнення Росії в Україну. Їм потрібно додатково координувати будь-яку відповідь на санкції, крім повного військового вторгнення, наприклад, масштабної кібератаки.