Українці розділилися навпіл в оцінці реальності загрози вторгнення РФ та готовності захищати Україну особисто — опитування

44,9% українців сприймають скупчення російських військ на кордоні з Україною як реальну загрозу вторгнення в Україну взимку-навесні 2022 року. Водночас 43,7% вважають, що російського вторгнення найближчим часом не буде, а ще 11,5% дати відповідь не змогли.

Про це свідчать результати опитування Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

При цьому у відповідь на питання про готовність захищати Україну зі зброєю в руках 44,9% респондентів заявили, що готові до свого залучення до захисту країни будь-яким способом. Проте трохи більше – 45,4% – вказали, що не втручатимуться, оскільки це справа військових. Решта 9,7% не змогли вибрати відповідь.

Телефонне опитування (САТІ) проводилося 28-31 січня серед 1206 респондентів із усіх підконтрольних Україні регіонів. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,9% із ймовірністю 0,95.

Нагадаємо, що раніше дослідження на цю тему проводив Київський міжнародний інститут соціології. Так, за даними опитування від 13-16 грудня, 49,2% українців сприймали тоді накопичення російських військ на кордоні реальною загрозою вторгнення взимку-навесні 2022 року.

Трохи раніше, 3-11 грудня, КМІС опитував українців про їхню готовність до збройного опору такому гіпотетичному вторгненню РФ. Про неї заявили тоді 33,3% українців, у тому числі 58% чоловіків та 12,8% жінок, при цьому відповіді сильно варіювалися залежно від регіонів та політичних уподобань респондентів.

Зазначимо, що реакція України на заяви західних ЗМІ та лідерів США, Євросоюзу та НАТО про масштабне нарощування військ РФ поблизу кордонів України та підготовку до масштабного вторгнення, що йдуть вже протягом трьох місяців, останнім часом змінилася.

Українська сторона дедалі сильніше таку загрозу публічно заперечує. Більше того, на прес-конференції 28 січня президент Володимир Зеленський, незважаючи на суперечливі заяви до цього, вже прямо звинуватив США у нагнітанні ситуації, яке дуже негативно позначається на українській економіці.