Провал "нормандських" переговорів: У Кремлі звинуватили Німеччину та Францію у спротиві реалізації Мінських угод

дмитро козак
Дмитро Козак. Фото: пресслужба Кремля

Українська сторона під час переговорів у Нормандському форматі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі маніпулює Німеччиною та Францією, через що ті підтримали непримиренну позицію України щодо неприпустимості посилань на Мінські угоди при розробці підсумкових документів таких переговорів.

Про це заявив заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак, який напередодні брав участь у переговорах на рівні політичних радників лідерів чотирьох країн, передає "РИА Новости".

"У підсумкових документах переговорів у Нормандському форматі неможливо, неприпустимо дослівне приведення, цитування ключових положень Мінських угод. Це фактично відмова від виконання Мінських угод. Стало зрозуміло, що всі ці роки, сім років ми вели таку гру, і виявилося, що, у всякому разі, три з чотирьох учасників "нормандського формату" не готові виконувати Мінські угоди", - заявив він.

Козак констатував, що через це неможливо буде прописати у підсумкових документах, передбачену Мінськими угодами необхідність для України узгоджувати питання виборів на Донбасі та повернення контролю над кордоном з РФ з представниками окремих районів Донецької та Луганської області.

"Навіть згадка самих положень, які ми пропонували процитувати просто і рекомендувати робочій групі розпочати консультації, переговори з цих ключових питань, пов'язаних із політичними умовами завершення конфлікту - колеги нам сказали, що це неможливо", - зазначив представник РФ.

Він також підкреслив, що тепер саме з цього російська сторона і виходитиме під час переговорів щодо Донбасу на всіх майданчиках.

"Вони не можуть згадувати у своїх документах необхідність проведення консультацій, обговорень та погоджень у рамках ТКГ з представниками окремих районів. Окремі райони взагалі згадувати неможливо, сказали наші колеги, це неприпустимо. Це дивовижні результати. Ми тепер будемо виходити з цього у своїй позиції у своїх підходах до врегулювання, у самій участі у контактній групі, у Нормандському форматі, - зазначив Козак.

Водночас він зазначив, що "негативний результат - теж результат", оскільки у РФ з'явилася повна ясність щодо того, "чого варті всі заяви різних політиків і партнерів" щодо Нормандського формату та їхньої прихильності до Мінських угод.

"На жаль, Україна маніпулює Німеччиною та Францією, а Німеччина та Франція із задоволенням піддаються на ці маніпуляції, підтримують усі ті ідеї та пропозиції, абсурдні абсолютно, за будь-яку ціну, навіть потрапляючи в абсолютно безглузде становище... Намагаються вислизнути, щоб не виконувати свої зобов'язання", - вважає Козак.

За його оцінкою, врегулювання конфлікту в Україні на даний момент знаходиться "на нульовій позначці", тобто на рівні 2015 року, коли була війна була в гарячій фазі і для її зупинки були підписані Мінські угоди.

"Абсолютно абсурдна ситуація, яка показує, що всі сім років з моменту підписання угоди це був повний блеф. Ми знаходимося на нульовій позначці, де зупинилися 9 березня 2015 року", - сказав Козак.

Крім того, він стверджує, що Державний департамент США розіслав усім партнерам по НАТО інструкції про те, як "заводити в глухий кут і затягувати" всі переговори з Росією щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Заступник голови АП також розповів, що йому довелося вдатися до допомоги Кембриджського тлумачного словника англійської мови на переговорах політрадників у Нормандському форматі 10 лютого, щоб переконати українських представників у тому, що поняття "консультації" та "обговорювати" несуть у собі відповідне значення.

"Тому що в цих спробах спотворити Мінські угоди чи ухилитися від їх виконання колеги з України намагалися дати своє українське тлумачення слову "консультація" та "обговорення". Довелося пред'явити Кембриджський тлумачний словник англійської мови та показати значення цих слів. Ці слова однакові. Є загальноприйнятий сенс цих слів, їх значення і в англійській мові, і в російській, і в українській мові. Жодних тлумачень та різночитань бути не може", - заявив він.

Як зазначив Козак, під консультаціями розуміється "розмова, обговорення з метою знаходження взаємоприйнятного рішення, зустріч для обговорення будь-чого або будь-кого", і в такому значенні слова переконатися може будь-хто, бо "словник продається в кожному магазині".

У свою чергу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ході онлайн-брифінгу в Харкові охарактеризував переговори, що відбулися в Берліні в четвер, як виснажливі, але успішні для України.

"Черговий виснажливий день провела українська делегація на переговорах радників лідерів Нормандського формату. Непростою, м'яко кажучи, була розмова, але Андрій Єрмак як голова цієї делегації та колеги, які були у складі делегації, абсолютно утримали всі наші позиції, не поступилися ні в яких моментах, важливих для України, і не перетнули жодних "червоних ліній", - заявив він.

За словами дипломата, цей діалог надзвичайно складний, але він має продовжуватися, "бо немає іншого шляху, крім дипломатичного врегулювання конфлікту".

Кулеба уточнив, що ключовим питанням на переговорах у Берліні був саме прямий діалог між Україною та окремими районами Донецької та Луганської областей.

"Це питання добре всім відоме. Росія наполягає, щоб Україна вела прямий діалог з так званими "Донецькою та Луганською народними республіками". Якщо Україна на це піде, тоді статус Росії зі сторони конфлікту зміниться на статус посередника у конфлікті. Саме тому ми на це не йдемо", - пояснив міністр.

Водночас він заявив, що українська сторона готова до продовження переговорів у Нормандському форматі, а її "єдиним прагненням зараз" є розблокування роботи Тристоронньої контактної групи для подальшого просування у питанні врегулювання конфлікту та припинення війни.

Нагадаємо, що Єрмак після переговорів констатував, що сторони на берлінській зустрічі після дев'яти годин переговорів так і не змогли дійти якогось спільного документу. При цьому він висловив надію на погодження позицій на подальшій зустрічі у Нормандському форматі та на те, що на наступному засіданні ТКГ "продовжиться робота над законами, передбаченими Мінськими угодами".