"Україна красуня, але "моя" - це невеликий перебір": Зеленський відповів Путіну на заклик "терпіти" Мінські угоди

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський відреагував на висловлювання російського президента Володимира Путіна, який сказав напередодні, звертаючись до української влади в контексті виконання Мінських угод, фразу "подобається не подобається - терпи, моя красуня".

Як заявив глава української держави на пресконференції після зустрічі з французьким президентом Еммануелем Макроном, дещо зі сказаного Путіним на аналогічному заході напередодні все ж не викликає в нього незгоди.

"Є речі, з якими я не сперечаюсь із президентом РФ. Україна справді красуня. Щодо "моя" - мені здається, це вже перебір. Невеликий", - заявив Зеленський.

Водночас президент зазначив, що вважає Україну дуже терплячою, а її терпіння – виявом мудрості, зокрема у контексті російської загрози.

"Я думаю, що це важливо не лише для України, а й для всієї Європи. І дуже важливо для росіян. Тому що від нашого терпіння залежить ескалація, ескалація з іншого боку. Ми захищаємо свої території. Наше терпіння впливає на провокації, коли ми не відповідаємо на провокації, а поводимося дуже гідно. Тому в терпінні, мені здається, мудрість", - наголосив він.

При цьому у відповідь на питання про враження від поведінки Путіна на пресконференції з Макроном 7 лютого Зеленський заявив, що не дивився її, але підкреслив, що позитивно сприймає відкритість будь-якого політичного лідера, якщо вона щира.

"Я чесно вам скажу, відверто абсолютно: я вчора не дивився пресконференцію, я не маю часу. Як я сприймаю відкритість будь-якого лідера? Я вважаю, що відкритість - це завжди чудово. Якщо це правда, не гра, а серйозна відкритість і розуміння того, що є небезпека і що це не жарт – мені здається, що це позитивний результат”, – заявив він.

Український президент додав, що в принципі "не дуже довіряє" словам і вважає, що відкритість кожного політика має проявлятись у конкретних кроках. Водночас він засумнівався в щирості позиції Путіна, який заявив Макрону, що першоджерелом ескалації навколо України була зовсім не РФ.

"У нашому випадку це кроки по деескалації. Я вважаю, що для цього у [цієї] людини все є. А ці сигнали, що вона відчуває, що не є суб'єктом ескалації, що це був просто тиск (з боку Заходу – Delo.ua). "Мені не знайомий на сьогодні суб'єкт у Європі, який міг би тиснути на РФ дуже потужно. Принаймні деокупація нашої країни не відбувається поки що", - заявив Зеленський.

При цьому він позитивно окреслив те, що 26 січня відбулася зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки" в Парижі, а наступна така пройде в Берліні 10 лютого.

"Я вважаю, що після цієї зустрічі – якщо є відкритість – є можливість зустрічі лідерів. І там можна продемонструвати і свою суб'єктність, і свою відкритість. Тому що закликів дуже багато", – резюмував президент України.

Нагадаємо, що після зустрічі в Москві з Путіним, якому Макрон висловив низку не названих публічно пропозицій щодо вирішення конфлікту навколо України, французький президент 8 лютого вирушив до України, де провів зустріч із Зеленським.

За її підсумками він дав зрозуміти, що йдеться про певні "нові механізми гарантування безпеки" та вироблення деяких процедур виконання Мінських угод, однак не озвучив публічно жодної конкретики, спростувавши, зокрема, що йдеться про "фінляндизацію України".