"Україна хоче повернути Крим, зокрема військовим шляхом", — Путін заявив, що в цьому може допомогти НАТО

путін
Виступ Путіна. Скріншот відео телеканалу 360

Президент Росії Володимир Путін запевняє, що потенційний вступ України до НАТО призведе до атаки на окупований РФ Крим. Про це він заявив на пресконференції з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

"У доктринальних документах України написано, що вони хочуть повернути Крим, зокрема військовим шляхом", - заявив Путін.

"Уявімо, що Україна – член НАТО зі зброєю та сучасними ударними системамиі розпочинає операцію в Криму. Нам що, воювати з блоком НАТО? Хоч хтось про це подумав? Схоже, що ні", — додав він.

Лідер РФ також прокоментував письмові відповіді США та НАТО на пропозиції Росії щодо "гарантій безпеки".

"Вже зараз зрозуміло, що принципові російські занепокоєння виявилися проігнорованими. Ми не побачили адекватного обліку трьох наших ключових вимог, що стосуються нерозширення НАТО, відмови від розміщення ударного озброєння поблизу російських кордонів, а також повернення військової інфраструктури блоку до стану 1997 року, коли було підписано акт Росія – НАТО”, – заявив Путін.

Блок НАТО за США передав Росії свої пропозиції у відповідь на ініціативи Москви з безпеки в Європі. При цьому Альянс готується до будь-якої реакції РФ, зокрема до найгіршої.

У питанні України Росія вимагає від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії її невступу до альянсу в майбутньому. Однак і США, і НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.