"Приїхав відновити порядок на континенті": Макрон обговорив із Зеленським Донбас, заговоривши про "новий формат гарантій безпеки"

Емманюель Макрон, президент франції
Емманюель Макрон. Фото: пресслужба президента України

Президент Франції Емманюель Макрон 8 лютого відвідав Київ, де провів у Маріїнському палаці зустріч із українським президентом Володимиром Зеленським.

Зокрема, на прес-конференції за результатами зустрічі український лідер повідомив, що Франція виділить Україні кредит у розмірі 1,2 млрд євро.

"Підтримка економічна дуже важлива, і ми дуже цінуємо такий крок солідарності з іншими країнами, потужний крок саме з боку Емманюеля, з боку Франції – надання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Це дійсно нам допоможе стабілізувати нашу економіку. Але це потужний крок для економічної стійкості України", - наголосив він.

Зазначимо, що два тижні тому такий крок анонсував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

У свою чергу Макрон у своїй промові насамперед зазначив, що вдячний Україні за її стриманість в умовах концентрації російських військ біля кордонів.

"Я б хотів сказати, що не треба йти на певні провокації, які націлені на дестабілізацію. Потрібно бути стриманим. Хочу привітати вашу виваженість і холоднокровність за такої концентрації військ на кордоні. Франція та Німеччина продовжуватимуть відігравати роль посередників, щоб урегулювати конфлікт", – зазначив він.

Фото: прес-служба президента України

Французький президент наголосив, що на зустрічі радників глав держав "нормандської четвірки" 26 січня в Парижі Україна підтвердила, що готова просуватися шляхом реалізації Мінських угод "і ми намітили кроки" такої реалізації.

Макрон додав, що напередодні обговорював це питання і з російським президентом Володимиром Путіним, і той також підтвердив свої наміри продовжувати виконання Мінських угод.

"І я також почув сьогодні від вас, що ви також готові виконувати ці угоди. Мені здається, на сьогодні це єдиний шлях, який дозволяє йти до стійкого миру", - наголосив він.

При цьому глава французької держави констатував, що є "різні дискусії щодо формату" реалізації Мінських угод, але нагадав, що вже у четвер, 10 лютого, переговори на рівні радників продовжаться у Берліні.

Фото: прес-служба президента України

"Цей процес має відбуватися незалежно від тиску, який здійснюється сьогодні на кордонах України, а сьогодні є тиск, є військовий тиск на кордонах, зокрема загроза нових військових маневрів", - додав Макрон.

За його словами, такими діями Росія чинить тиск на міжнародне співтовариство, причому ці питання він порушував і 7 лютого на зустрічі з Путіним.

"Мій намір – і з цим я приїхав і до Москви, і до Києва – відновити безпековий та оборонний порядок на європейському континенті. У контексті безпекових викликів нам потрібно повернутися до визначення систем гарантій, які б гарантували всім нам цей порядок", - сказав президент Франції.

Макрон додав, що обговорював питання таких гарантій і у вівторок із Зеленським, і напередодні із його російським колегою, а також постійно це обговорює з європейськими та американськими партнерами.

Фото: прес-служба президента України

"У найближчі дні, місяці нам усім потрібно зробити все необхідне, щоб за допомогою нових механізмів гарантування безпеки ми могли представити гарантії та отримати значну деескалацію та значне посилення безпеки. Перед нами стоїть дуже важке завдання найближчими тижнями", - наголосив він.

По-перше, зазначив французький лідер, необхідно продовжувати "методично і рішуче йти до кінця" шляхом виконання Мінських угод.

"Друге - широкий діалог з усіх безпекових питань в інноваційному ключі, який для всіх нас створив би новий порядок у сфері безпеки та оборони, який би влаштовував усіх на континенті", - сказав він.

У відповідь на уточнююче запитання журналіста Макрон розповів, що йдеться про привнесення певних "прояснень" до розуміння Мінських угод, щоб, знову ж таки, насамперед "зменшити тиск і рівень ескалації".

Макрон та Зеленський. Фото: прес-служба президента України

За його словами, потрібно, щоб на базі Мінських угод були вироблені певні процедури, які мають бути узгоджені спочатку в рамках Тристоронньої контактної групи.

"Ми, звичайно, всі деталі не обговорювали, лише частково обговорювали з Путіним, сьогодні ще обговорюватимемо. А після обговорення цих питань на ТКГ, можливо, ми зможемо повернутися і сприяти тому, щоб ті документи, які були підписані у 2015 році, могли бути виконані", - заявив французький президент, так і не озвучивши конкретику питань, що обговорюються.

При цьому він підкреслив, що ніколи не давав такого визначення як "фінляндизація України", яке було йому приписано напередодні як одна з тем обговорення з Путіним. Зеленський з цього приводу додав, що "вперше чує" про це.

"Ми ж не пропонуємо нікому українізацію тієї чи іншої країни. Кожна країна у нас суверенна – і цим прекрасна", – додав український президент.

Зазначимо також, що Україну у вівторок відвідує і міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, який має зустрітися із главою МЗС України Дмитром Кулебою.

Нагадаємо, що напередодні Макрон відвідував Росію, де провів зустріч із Путіним, на якій обговорювалося питання врегулювання конфлікту на Донбасі. Зокрема, на прес-конференції після зустрічі Путін заявив, що Макрон зробив низку цікавих пропозицій щодо України, "про які ще рано говорити". На думку російського президента, спочатку слід дочекатися реакції на них із Києва.

Макрон же заявив, що головним зараз є забезпечення деескалації та забезпечення домовленостей щодо конкретних заходів і що він говоритиме про це із Зеленським 8 лютого. За словами французького президента, потрібні нові механізми забезпечення стабільності в Європі. Макрон при цьому припустив, що "нові безпекові рішення в Європі будуть новаторськими".

Він також анонсував "швидкий розвиток" ситуації з виконанням Мінських угод, незважаючи на наявність "дуже чутливих" для України питань щодо конституційної реформи, особливого статусу та виборів на Донбасі. При цьому Путін та Макрон домовилися провести телефонну бесіду після зустрічі президента Франції з Зеленським.

Нагадаємо, що Зеленський у середині січня заявляв про готовність української сторони до укладання предметних домовленостей про припинення війни на Донбасі в рамках майбутньої зустрічі лідерів країн "нормандського формату" (України, Росії, Німеччини та Франції).

Зазначимо також, що до Макрона останній офіційний візит президента Франції до України відбувся 1998 року, коли цю посаду обіймав Жак Ширак, а в Україні президентом був Леонід Кучма.

Крім того, 5 лютого 2015 року в Києві також побував разом із канцлером Німеччини Ангелою Меркель французький президент Франсуа Олланд, проте ця поїздка була екстреною та непублічною і проводилася в рамках термінових переговорів щодо запобігання ескалації війни на Донбасі. Наступного дня Меркель із Олландом вирушили до Москви.