Зеленський обговорив з Макроном активізацію Нормандського формату

зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном. Глави держав обговорили кроки для реалізації Нормандського формату переговорів щодо Донбасу. Про це Зеленський повідомив у своєму Twitter.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Продовжили діалог з Еммануелем Макроном щодо протидії викликам безпеки та активізації мирного процесу в рамках Нормандського формату. Узгодили подальші спільні кроки щодо підтримки стійкості України та посилення фінансової та економічної взаємодії", - написав президент України.

Про переговори розповів також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який відвідав програму "Право на владу".

"Це друга розмова за тиждень, динаміка контактів інтенсивна. Йде постійне узгодження позицій для того, щоб виступити із сильною позицією в переговорах з Росією", - сказав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зазначає, що США є активним джерелом інформаційної кампанії щодо серйозності ризиків повномасштабного російського вторгнення в Україну, і вважає таку їхню діяльність помилковою.

Глава держави у цьому контексті також оцінив ситуацію з евакуацією іноземних, зокрема американських, дипломатів як "неправильні, надмірні кроки, які нам не допомагають", висловивши в той же час подяку за кроки з підтримки України.

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер також визнав, що евакуація американських дипломатів дала світові неправдивий сигнал про те, що в Україні існує реальна загроза безпеці людей.

Наприкінці січня 2022 року на тлі повідомлень американських ЗМІ про те, ніби Росія готується до вторгнення в Україну, своїх співробітників та їхніх родичів із посольств почали евакуювати Великобританія та США. Після цього уряд Австралії рекомендував своїм громадянам в Україні виїхати з країни і також став евакуювати членів сімей австралійських дипломатів, які перебувають у Києві.