У Німеччині пропонують конфісковувати нерухомість російських олігархів

У Бундестазі не виключать інших заходів впливу
Заступник голови фракції Вільної демократичної партії у Бундестазі Александер Ламбсдорф

У разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну нерухомість російських олігархів у Німеччині може бути конфіскована.

Таку заяву зробив заступник голови фракції Вільної демократичної партії (СДП) у Бундестазі Александер Ламбсдорф, повідомляє Deutsche Welle.

За словами Ламбсдорфа, деякі олігархи з Росії мають величезні володіння в Берліні.

"У разі відсутності у нас впевненості у джерелі коштів, використаних для фінансування нерухомого майна "Х", нам слід реквізувати нерухоме майно "Х", – заявив Ламбсдорф".

Парламентарій також не виключає й інших заходів впливу, серед яких обмеження свободи пересування та заморожування рахунків.

"Нам слід політично підходити до цього санкційного питання, досі у нас переважало суто юридичне розуміння санкцій", – наголосив депутат Бундестагу.

Ламбсдорф вважає, що президенту РФ Володимиру Путіну має бути ясно, що напад на Україну означатиме "кінець відносин із Європою".

Зокрема, економічна взаємодія в цьому випадку буде зведена до мінімуму, буде запроваджено заборону на певні види діяльності, а рефінансування російських банків стане вкрай складним.

"Економічна ціна (вторгнення в Україну – Delo.ua ) буде настільки високою, як ніколи раніше", – наголосив Ламбсдорф.

Нагадаємо, президент США Джозеф Байден після переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцом пообіцяв, що газопровід "Північний потік-2" не працюватиме, якщо Росія "вторгнеться" на територію України.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз уже підготував пакет санкцій проти Росії, які будуть запроваджені у разі повномасштабного вторгнення в Україну. Під обмежувальні заходи може потрапити і газопровід "Північний потік-2".

Перед цим видання Bloomberg повідомляло, що уряд Німеччини вимагає, щоб пакет санкцій проти Росії, які можуть бути введені через ситуацію навколо України, не включав заходів проти енергетичного сектора. Причиною такої позиції є побоювання, що постачання енергії в Європу інакше може бути під загрозою, оскільки сертифікація газопроводу "Північний потік-2" у Німеччині навряд чи відбудеться у першому півріччі 2022 року.