Зеленський про "натяки" на відмову від НАТО: "Головне йти шляхом із нашою армією, а куди він приведе - подивимося"

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна має спиратися на власну армію, незалежно від того, яким буде шлях її інтеграції до НАТО, на необхідність відмови від якої їй натякають "багато лідерів" інших держав.

Про це він заявив на прес-конференції після переговорів у Києві з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у відповідь на прохання уточнити українську позицію у світлі заяви посла у Великій Британії Вадима Пристайка про можливість відмови України від прагнення вступу до НАТО.

"Всі крапки над "i" я розставити, на жаль, не можу, бо не все залежить від України... Якби ми з вами розставляли крапки над "i", ми з вами відповіді знаємо, і терміни були б скорочені щодо майбутнього України. Щодо заяви нашого посла, відповідь МЗС була офіційною, правильною, витриманою, предметною", - зазначив Зеленський.

При цьому він зазначив, що Пристайко зробив свою заяву у світлі того, що багато хто натякає Україні не піднімати питання щодо її північноатлантичної перспективи.

"Щодо того, чи правильно ми всі зрозуміли пана Пристайка чи неправильно: у тому, що він сказав, треба звернути увагу на деякі деталі. Я думаю, що сьогодні багато журналістів і багато лідерів справді трішки натякають Україні, що можна, скажімо так, не ризикувати і не порушувати постійно питання про майбутнє членство в альянсі, тому що ці ризики пов'язані з реакцією РФ", - сказав президент.

За словами Зеленського, такої позиції вже ніхто не приховує, і це слід відверто визнати, однак рішення, чи прагнути Україні в НАТО, все одно залежить від самої України.

"Питання в іншому. Питання - це шлях: скільки Укаріна має йти цим шляхом, з ким вона йтиме, хто буде друзями та партнерами і буде підтримувати нашу державу на цьому шляху. Питання "відкритих дверей" для нас - це така історія, наче мрія, такий сигнал, куди ми йдемо. А коли ми там будемо, ніхто не знає - не лише Україна, а й деякі члени НАТО. Тому я вважаю, що ми повинні рухатися тим шляхом, який ми вибрали. Головне, щоб на цьому шляху була наша армія потужна. А куди цей шлях приведе і куди - подивимося", - заявив він.

Коментуючи висловлювання Шольца про те, що прийом України до НАТО не стоїть на порядку денному, президент додав, що обговорював це питання і на зустрічі з канцлером, і він не перший політик, який про це говорить.

"Ми обговорювали це багато разів, піднімали це і з паном Шольцем... Від нас немає сигналу, що членство в НАТО не стоїть як наша мета. Це ж не перший сигнал, що це питання неактуальне і який йде не з нашого боку, а від лідерів інших держав. Тому це точно питання не до нас", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, що напередодні Прістайко заявив, що Україна могла б відмовитися від мети вступу до НАТО. В українському Міністерстві закордонних справ відповіли, що сказане дипломатом є "невдалим формулюванням", а найкращою гарантією безпеки України, навпаки, був би негайний прийом до НАТО.

Зазначимо, що у заяві, прийнятій на саміті країн НАТО в Бухаресті у 2008 році, йшлося про те, що Україна та Грузія стануть членами альянсу, однак жодних термінів вступу там не було зазначено.

Росія ж зараз жорстко вимагає від НАТО гарантій невступу цих двох країн або   щонайменше відмови від цієї заяви від 2008 року. Однак у НАТО категорично відмовляються надавати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО.