У Кремлі обережно сприйняли слова Пристайка: відмова України від прагнення до НАТО має стати офіційною

Дмитро Пєсков, пресс-секретар володимира путіна
Дмитро Пєсков. Фото: пресслужба Кремля

Росія розраховує на офіційне закріплення Україною відмови від прагнення до вступу до НАТО, яке сприяло б зняттю занепокоєння РФ у питаннях своєї безпеки. Про це заявив журналістам речник російського президента Дмитро Пєсков, передає "Інтерфакс".

"Безумовно, якимось чином зафіксована відмова України, підтверджена відмова України від ідеї вступу до НАТО — це був би, безумовно, крок, який би суттєво сприяв формулюванню більш значущої відповіді на російські стурбованості", — заявив він.

Коментуючи заяву посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про можливість відмови України від перспективи членства в НАТО, Пєсков зазначив, що в Москві вже звернули увагу на те, що з Києва попросили посла роз'яснити його позицію.

"Навряд чи це (заяву посла - Delo.ua) можна сприймати як певний факт, що не відбувся, не маючи концептуального зовнішньополітичного світогляду Києва. Ми знаємо, що зовсім інші цілі зазначені в Конституції країни", — зазначив Пєсков.

У свою чергу голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, коментуючи на брифінгу слова спікера Кремля, заявив, що питання внесення відповідних змін до Основного закону зараз не обговорюється.

"Наскільки я знаю, станом на зараз не обговорюється жодних питань щодо зміни Конституції України щодо членства України в НАТО. Я більше скажу, що це суверенне право кожної країни вирішувати напрямок свого розвитку, і ніхто не має права вказувати на "червоні лінії" або неможливість прийняття тих чи інших рішень суверенної країни", — наголосив він.

Глава парламенту зазначив, що Міністерство закордонних справ уже й так прокоментувало заяву Пристайка, але додав, що він сам також має намір виходити з написаного в Конституції.

"Якщо потрібна інформація моя, то Верховна Рада і я як її голова дію у повній відповідності до Конституції України, де чітко передбачено чіткий курс України в ЄС та НАТО. Я це розумію, я з цим живу і я докладу всіх зусиль, щоб це сталося", – заявив Стефанчук.

Коментуючи ж заяву депутата Ради від "Європейської солідарності" та колишнього президента Петра Порошенка, який вимагає звільнити Пристайка, голова парламенту зазначив, що саме цей дипломат очолював місію України при НАТО під час перебування Порошенка президентом і завжди був прихильником вступу до альянсу України.

"Пристайко є досить фаховим кадровим дипломатом. Я хочу нагадати, що він не з'явився з нізвідки і за п'ятого президента, про якого ви згадали, був представником в НАТО. Тому мені все ж таки здається, що це не позиція такого фахового дипломата. Можливо, це якась дискомунікація відбулася, оскільки, наскільки я знаю позицію пана Пристайка, він був і залишається відданим прихильником якраз інтеграції України до НАТО", — сказав Стефанчук.

У контексті можливості кадрового рішення з цього питання спікер Ради зазначив, що це компетенція президента, який має для цього докладно вивчити всі обставини ситуації.

Нагадаємо, що раніше в інтерв'ю BBC Radio 5 Прістайко заявив, що Україна могла б відмовитися від прагнення до НАТО. У МЗС же відповіли, що сказане дипломатом є "невдалим формулюванням", а найкращим гарантом безпеки України, навпаки, був би негайний прийом до НАТО.

Зазначимо, що у заяві, прийнятій на саміті країн НАТО в Бухаресті у 2008 році, йшлося про те, що Україна та Грузія стануть членами альянсу, проте жодних термінів цього там не було зазначено.

Росія ж жорстко вимагає від НАТО гарантій невступу цих двох країн або щонайменше відмови від цієї заяви 2008 року. Однак у НАТО категорично відмовляються надавати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО.