У НАТО погодили розміщення військ у Румунії, Болгарії та Словаччині

У НАТО погодили розміщення військ у Румунії, Болгарії та Словаччині
У НАТО погодили розміщення військ у Румунії, Болгарії та Словаччині

НАТО має намір розмістити багатонаціональні військові контингенти у Румунії, Словаччині та Болгарії. Це пов'язано із стягуванням Росією військ до кордону з Україною.

Про це повідомляє видання Süddeutsche Zeitung.

"Тридцять країн-членів НАТО цього тижня прийняли відповідну пропозицію військових у рамках письмового процесу прийняття рішень", – повідомляє видання.

Наголошується, що Північноатлантичний альянс погодився на пропозицію військових розмістити контингенти на сході Європи. Міністри оборони мають підтвердити це рішення під час зустрічі, яка запланована на 16 лютого. Після цього буде оприлюднено відповідну офіційну заяву. План може бути реалізований вже цієї весни.

Уточнюється, що додаткові контингенти можуть надати США та Франція.

Досі бойові групи існували лише у країнах Балтії – Естонії, Литві та Латвії, а також у Польщі.

Наголошується, що багатонаціональних військ у Східній Європі не було до окупації Росією Криму та Донбасу.

Поки що немає реакції Росії на такі плани НАТО. Раніше у Кремлі вимагали від НАТО дати письмові "залізобетонні" гарантії про невступ до альянсу України та Грузії у майбутньому.

Проте і США, і НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.

Більше того, НАТО передало відповідь РФ про "гарантії безпеки". У ньому альянс вкотре наголосив і нагадав Росії, що НАТО не відмовиться від принципу "відчинених дверей", поважаючи бажання Грузії та України стати членами НАТО та відсутність такого у Швеції та Фінляндії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 10 лютого надіслав офіційного листа міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, в якому запропонував РФ продовжити діалог у рамках серії переговорів у форматі Росія-НАТО.

Також 10 лютого Столтенберг провів телефонні переговори з президентом Володимиром Зеленським і запевнив українського лідера, що "альянс" незмінно прихильний до політики "відкритих дверей". Крім того, сторони обговорили ситуацію з безпекою в Україні та на її кордонах.