НАТО вислухає побоювання Росії: Столтенберг написав листа Лаврову з пропозицією провести нові переговори

НАТО вислухає побоювання Росії: Столтенберг написав листа Лаврову з пропозицією провести нові переговори
Столтенберг зазначив, що НАТО не відступить від своїх принципів. Фото: сайт НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 10 лютого надіслав офіційного листа міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, в якому запропонував РФ продовжити діалог у рамках серії переговорів у форматі Росія-НАТО.

Про це генсек НАТО повідомив під час пресконференції за підсумками зустрічі з прем'єром Великобританії Борисом Джонсоном, передає пресслужба альянсу.

"Щоб знайти дипломатичне рішення, ми готові вислухати побоювання Росії та обговорити способи відстоювання та зміцнення фундаментальних принципів європейської безпеки, які ми всі підтримуємо", - сказав Столтенберг.

Він закликав Москву до відкритого діалогу щодо військових навчань вздовж кордону з Україною та ядерної політики. Крім того, Столтенберг вважає за потрібне обговорити з представниками РФ зменшення кіберзагрози та контроль над озброєнням.

"Але НАТО не піде на компроміс щодо основних принципів. Право кожної нації обирати свій шлях. І здатність НАТО захищатися та захищати всіх союзників", - наголосив генсек альянсу.

Також 10 лютого Столтенберг провів телефонні переговори з президентом Володимиром Зеленським і запевнив українського лідера, що "альянс" незмінно прихильний до політики "відкритих дверей". Крім того, сторони обговорили ситуацію з безпекою в Україні та на її кордонах.

Однак і США, і НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.

Більше того, НАТО передало відповідь РФ про "гарантії безпеки". У ньому альянс вкотре наголосив і нагадав Росії, що НАТО не відмовиться від принципу "відчинених дверей", поважаючи бажання Грузії та України стати членами НАТО та відсутність такого у Швеції та Фінляндії.